Semnele care îți arată că ai probleme cu glanda tiroidă: Modificări în organism care trebuie să te alerteze

de: Cristian Zavastin
10:13, 19 iul. 2021

Glanda tiroidă sau tiroida este o glandă care aparține de sistemul endocrin, fiind situata la nivelul gâtului, în partea din față, sub mărul lui Adam și care secretă hormoni tiroidieni care influențează procesele metabolice și sinteza proteinelor. Există mai multe semen care îți arată că ai probleme cu glanda tiroidă.

Tiroida este o glandă sub forma unui fluture, localizată la baza gatului, de culoare roz-gălbuie. Aceasta are o lungime de aproximativ 5 cm și este compusă din doi lobi laterali cu forma ovală, poziționați de-o parte și de alta a traheei. Cei doi lobi sunt conectați la mijloc de o punte formată din țesut tiroidian, numit istm.

Glanda tiroidă este mai mare la bărbați decât la femei, iar hormonii secretați de tiroidă sunt tirotoxina (T4) și triiodotironina (T3), iar aceștia ajută la reglarea funcțiilor vitale ale organismului.

Semnele care îți arată că ai probleme cu glanda tiroidă

Dereglările glandei tiroide pot duce la hipertiroidismul sau hipotiroidismul. Hipertiroidismul este o afecțiune cauzată de secreția exagerată de hormoni tiroidieni.

Hipotiroidismul reprezintă incapacitatea tiroidei de a produce hormoni tiroidieni. Aceasta este mult mai des întâlnită față de hipertiroidism.

Un prim semn care apare în cazul unei probleme tiroidiene îl reprezintă problemele de greutate. Astfel, dacă o persoană care ține dietă și face exerciții fizice, fără vreo sc ădere în greutate, poate însemna că nu poate arde calorii din cauza unei funcționări scăzute a glandei tiroide. În schimb, dacă o persoană pierde foarte mult în greutate poate fi un semn de hipertiroidism.

Tiroida stabilește nivelul de energie pe care îl are o persoană. Iar în cazul hipotidoidismului, poate să apară o stare de oboseală mai mult decât în mod normal. Dacă problemele sunt legate de anemie sau infecțiile virale, energia scăzută este unul dintre cele mai frecvente simptome ale unei tiroide deficitare. Atunci tiroida este hiperactivă, simțim că avem foarte multă energie.

Tiroida poate afecta și somnul. Dacă funcționarea acesteia este redusă la o persoană, aceasta ar putea simți că doarme mai mult decât de obicei. În schimb, dacă o persoană simte că nu are nevoie de somn, ar pueta fi din cauza unei tiroide hiperactive.

O funcționare precară a tiroidei poate induce o stare de deprimare. În schimb, iritabilitatea și furia ar putea fi cauzată de hiperactivitatea tiroidei.

Funcționare scăzută a tiroidei poate afecta pofta de mâncare. Astfel, dacă funcția tiroidiană este scăzută, o persoană poate simți nevoia să cosume mai mult zahăr și carbohidrați pentru energie. Dacă tiroida este hiperactivă, atunci poate să apară senzația de înfometare. Apetitul este crescut deoarece corpul trebuie să recâștige caloriile arse în mod constant.

Hipotiroidismul poate încetini și digestia. Ca rezultat, constipația apare ca un simptom comun al funcției tiroidiene scăzute, alături de balonare. În schimb, la hipertiroidism, poate să apară necesitatea de a merge mai des la toaletă.

Durere articulară, colesterol ridicat și senzația de frig sau cald

Durerea articulară cronică poate fi cauzată de funcționarea scăzută a glandei tiroide.

Hipotiroidismul poate duce, de asemenea, la creșterea colesterolului. Asta pentru că metabolismul mai lent nu arde grăsimi. Astfel, înainte de a lua pastile pentru controlul colesterolului etse indicat un control al funcționării tiroidei.

Mai mult, funcționarea anormală a tiroidei poate duce la resimțirea eronată a temperaturii. Dacă tiroida funcționează prea mult, s-ar putea să apară senzația de supraîncălzire a temperaturii resimțite.

Hormonul tiroidian scăzut afectează celulele cu creștere rapidă, cum ar fi foliculii de păr. Acest lucru poate cauza pierderea părului și degradarea lui.

În plus, hipotiroidismul poate determina pierderi de memorie și dificultăți de concentrare.