Cancer testicular: care sunt semnele care trebuie sa trimita pacientul la medic

de: Echipa Bzi.ro
20:09, 19 mai 2020

Semnele cancerului de testicule. Cancerul testicular este proliferarea celulelor tumorale maligne din interiorul testiculelor. Acest cancer este mai probabil să apară atunci când a existat o absență a descendenței unui testicul înainte de vârsta de 6 ani sau existența unei reduceri testiculare din cauza unei boli genetice, a unui traumatism.

Deoarece este o înmulțire anormală a celulelor testiculare, acesta poate afecta unul sau ambele testicule. În funcție de celulele implicate, există diferite forme ale acestui cancer:

– tumorile germinale (cele mai frecvente) afectează celulele germinale care asigură formarea spermatozoizilor;

– tumorile formate cu celule care nu asigură constituirea spermatozoizilor (mai rare). Aceste tipuri de cancer apar frecvent la bărbații cu vârsta sub 45 de ani. Cu toate acestea, ele pot apărea uneori la adolescenți și chiar la copii. Cel mai adesea, prognosticul pentru aceste tumori este favorabil cu o rată de vindecare apropiată de 90%. Cu toate acestea, este posibil să apară recidive în testiculul rămas.

Cauzele

Bărbații care au avut insuficiență testiculară în copilărie (criptorhidism sau ectopie testiculară) înainte de vârsta de 6 ani (chiar și după operație) au mai multe șanse să dezvolte cancer testicular.

Există un alt factor de risc: existența unei reduceri testiculare (sau a unei atrofii) din cauza unei boli genetice, a unui traumatism.

Semnele cancerului de testicule

Principalele simptome care pot fi suspectate de cancer testicular sunt:
– disconfort la testicule;
– durere (mai rar);
– o creștere a volumului testiculului cu prezența unei mase dure, adesea nedureroase;
– apariția nodurilor;
– tulburări pulmonare legate de existența metastazelor (tuse, tuse de sânge);
– apariția ginecomastiei (umflarea sânilor).

O asistență medicală adecvată este esențială. Prevenirea cancerului testicular presupune monitorizarea descendenței testiculelor în copilărie. Riscul de cancer nu este eliminat, dar intervenția chirurgicală (orchidopexy) efectuată în acest caz facilitează monitorizarea prin palparea testiculelor.

Când este suspectat cancer testicular, este necesar un examen medical care cuprinde :

– ecografie testiculară (ecografie scrotală);
– analize de sânge (alfa-feto-proteine ​​AFP), hormon corionic gonadotropic (hCG) …);
– scaner toraco-abdomino-pelvin.