Semne şi simptome ale scăderii auzului
Slăbirea auzului, care poate fi indusă de un număr foarte mare de factori, afectează simţitor starea medicală şi emoţională, precum şi viaţa socială a pacientului. Când realitatea din jurul tău începe să amuţească, se instalează rapid frustrarea, deznădejdea şi sentimentul de neputinţă.
De aceea este important să înţelegi exact ce cauzează deteriorarea sau pierderea auzului, precum şi care sunt semnele şi simptomele pe care trebuie să le ai în vedere. Potrivit Institutului pentru Sănătatea Auzului, astăzi există numeroase tehnologii care îi pot ajuta pe pacienţi să ducă o viaţă mai sănătoasă şi mai autonomă. Studiază cu atenţie lista de semne şi simptome de mai jos şi adresează-te cât mai repede unui ORL-ist dacă manifeşti astfel de probleme.
Deteriorarea auzului poate fi cauzată de numeroşi factori şi/sau boli şi afecţiuni precum:
– Vârsta înaintată
– Zgomotele puternice
– Infecţiile urechii- Traumele timpanului
– Colesteatomul, un chist localizat în urechea medie
– Bolile sau infecţiile precum pojarul, sifilisul, oreionul şi meningita
– Boala lui Meniere, o tulburare a urechii interne care generează ţiuit în urechi, ameţeala şi pierderi ocazionale de auz
– Tumorile
– Existenţa de corpi străini în ureche
– Anumite medicamente
– Factorii genetici
– Bolile autoimune
Simptome
Simptomele de pierdere a auzului se pot instala treptat sau, din contră, subit şi accentuat. Când se confruntă cu astfel de probleme, pacienţii pot dezvolta diferite mecanisme de adaptare la situaţie, dar este deosebit de important că aceste simptome să fie întâi conştientizate, iar apoi comunicate medicului!
1. Durere/presiune într-una dintre sau în ambele urechi
2. Ameţeala şi senzaţie de vertij
3. Ţiuit în urechi
4. Nevoia de a le cere interlocutorilor să repete mesajele pe care le comunica
5. Nevoia de a da volumul tare la televizor, radio, etc.
6. Dificultăţi de înţelegere a mesajelor verbale din jur, ceea ce generează frustrare
7. Intensificarea anxietăţii sociale din cauza dificultăţilor de a înţelege şi de a lua parte la conversaţii orale
Tratament
Institutul pentru Sănătatea Auzului (BHI) susţine că astăzi deficienţele de auz pot fi adresate eficient prin metode avansate. Sunt disponibile aparate auditive care amplifică sunetele captate de ureche, şi chiar aparatura specială conectabila la telefoanele mobile şi alte dispozitive multimedia.
Acelaşi institut asigura că numeroasele progrese medicale înregistrate în ultima vreme pot înlesni considerabil sau chiar rezolva în totalitate problemele de auz.