Semne sarcină. Cum îți dai seama că ești gravidă

de: BZI.ro
10:41, 27 aug. 2024

E important să cunoști și să monitorizezi posibilele semne ale sarcinii. Deși un test de sarcină sau un consult ginecologic îți pot oferi răspunsul singur, e important de știu când e nevoie să apelezi la un astfel de test sau consult.

Deși aceste simptome nu semnalează automat prezența unui copil, acestea pot trage un semnal de alarmă că se produc schimbări în organismul tău care necesită consultul unui medic. Variază de la persoană la persoană, însă primele semne ale sarcinii apar, în general, la aproximativ o săptămână după ce are loc concepția.

Care sunt semnele unei sarcini

Aceste simptome nu indică automat prezența unei sarcini, însă te pot determina să faci un test pentru a vedea despre e vorba. Totodată, în cazul unei femei însărcinate, nu este obligatoriu că aibă toate aceste simptome.

Un prim semn este întârzierea menstruației. Atunci când se întâmplă asta, e recomandat să faci un test căci acesta este principalul simptom care indică prezența sarcinii. Cu toate acestea, fenomenul poate avea și alte cauze, de asta este bine să faci o vizită la un medic ginecolog.

Un al doilea semn este prezența grețurilor și vărsăturilor. Acesta este un simptom comun cu care se confruntă femeile însărcinate. Acestea apar, în general. La aproximativ două săptămâni după ce are loc concepția și pot persista chiar și până în săptămâna a opta. Acestea apar în urma schimbărilor hormonale care afectează procesul de digestie. Tot legat de digestie, poate apărea constipație sau balonare.

O schimbare timpurie pe care o suferă corpul în timpul sarcinii este modificarea sânilor. Aceștia pot deveni mai sensibili și, treptat, să crească. De asemenea, pot apărea și schimbări ale culorii areolelor. Acest simptom apare după două săptămâni după concepție.

Un alt simptom este starea de oboseală accentuată. Aceasta apare în urma schimbărilor hormonale, dar și din cauza scăderii rapide a tensiunii arteriale și a glicemiei.

Femeile însărcinate pot deveni mai sensibile la mirosuri. Diferite mirosuri care în mod normal nu declanșau nimic neobișnuit acum pot produce un disconfort pronunțat, până la vărsături.

Corpul trece prin numeroase schimbări

Un semn comun al femeilor însărcinate este modificarea preferințelor alimentare. Acestea apar, de regulă, în primul trimestru al sarcinii și pot însemna pofte pronunțate sau aversiune față de alimente care în trecut îți plăceau.

În momentul în care rămâi însărcinată pot apărea urinări frecvente, în jurul săptămânii a șasea, pe măsură ce fătul începe să exercite presiune în zona vezicii urinare.

Sarcina poate duce și la creșterea numărului de bătăi ale inimii. Aceste lucru se întâmplă din cauza nevoi corpului de a pompa mai mult sânge. Deși sarcina este asociată cu o scădere a tensiunii arteriale, pot apărea aritmii și chiar hipertensiune.

Un alt simptom este creșterea temperaturii corpului. Temperatura bazală este temperatura înregistrată atunci când ești în repaus și ar trebui să se încadreze în limitele normale. Dacă aceasta tinde să crească, ar putea fi un simptom al sarcinii.

Atunci când are loc implantarea ovulului fecundat în mucoasa uterină, e posibil să apară sângerări ușoare. Sângerările dispar după 3-4 zile. Fenomenul nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă e recomandată efectuarea unui test de sarcină.

Aceste semne de sarcină pot sau nu să apară în momentul în care ești gravidă, însă cel mai sigur răspuns ți-l poate da un test de sarcină sau medicul ginecolog. Acestea doar te pot ajuta să te orientezi și să semnalezi că se întâmplă schimbări în organismul tău.