Semnal de alarmă tras de Virgil Musta: „Riscul de contaminare este mult mai mare!“
Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, trage un semnal de alarmă în legătură cu prutarea măștii de protecție de către toți vânzătorii din piețele agroalimentare.
„Aș recomanda ca toți vânzătorii să poarte neapărat masca. Trebuie să se urmărească acest lucru pentru că dacă unul dintre ei este contaminat, el potențial contaminează clienții, marfa și așa mai departe”, a declarat Virgil Musta.
Semnal de alarmă tras de Virgil Musta: „Și persoanele care intră în piață ar trbeui să poarte mască“
Mai mult, medicul infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a precizat că pentru a evita infectarea ar trebui ca și persoanele care merg să cumpere din piețele agroalimentare ar trebui obligate să poarte mască de protecție.
„Pe de altă parte și persoanele care intră în piață, eu aș obliga, chiar dacă este în aer liber, să poarte mască, pentru că este totuși o zonă mai aglomerată.
Dacă se evită cozile și aglomerația în fața unui stand, sau în momentul în care este prea multă lume în piață ar trebui sa se efectueze la intrare un control al persoanelor, prin care să se regleze numărul de oameni care să fie în piață, tocmai pentru a se evita o aglomerație foarte mare“, a menționat Virgil Musta.
Atenționare privind modul de manipulare a produselor în piață
Medicul a mai precizat că unele măsuri ar trebui luate și în legătură cu modul în care sunt manipulate produsele.
„În ceea ce privește servitul alimentelor sau produselor pe care le cumpărăm, acolo aș recomanda ca totuși să fie responsabil cel care vinde. Să nu vină fiecare client să pună mâna pe alimente, pentru că riscul de contaminare este mult mai mare”, a menționat medicul infecționist.
Virgil Musta le recomandă românilor ca înainte să cumpere fructele și legumele să le spele foarte bine, cu apă și săpun, și să fie lăsate pentru o zi sau două. Cantitatea de virus va scădea în acest fel și nu ar putea duce la boală.
Ce măsuri sunt necesare la începerea școlii
Altfel, medicul Virgil Musta spune ce măsuri suplimentare ar trebui să fie luate în cazul în care cursurile se reiau începând cu 14 septembrie.
„Din perspectiva educației, sunt evidente beneficiile prezenței la școală, atât pentru legătura umană și profesională dintre profesori și elevi, pentru socializarea dintre copii, pentru copiii care nu au facilități pentru școala online, pentru părinții care nu au cu cine să-i lase acasă și așa mai departe.
Va trebui să găsim abordarea optimă (perfectă probabil că nu există), prin care să reușim să gestionăm cât mai bine riscurile descrise, să colaborăm cât mai strâns toți cei implicați (oficialități, medici, părinți, profesori, copii) astfel încât să fie tot timpul clar pentru toți acest raport riscuri/beneficii pentru ca asumarea măsurilor decise să fie astfel în cunoștință de cauză
Cuvintele cheie în demersul de a oferi copiilor noștri o educație de calitate în condiții de siguranță sunt responsabilitate și solidaritate!“, spune Virgil Musta.