Semnal de alarmă, tras de profesorul Silviu Gurlui în legătură cu nivelul radiațiilor emise de liniile de înaltă tensiune! Cum comentează medicul Tudor Ciuhodaru situația
Conf. univ. dr. Silviu Gurlui a atras atenția asupra unei situații cu potențial periculos în ceea ce privește nivelul radiațiilor emise de liniile de înaltă tensiune
Medicul primar de Medicină de Urgență Tudor Ciuhodaru contrazice, parțial, cele afirmate de Silviu Gurlui, explicând că există reglementări la nivelul Uniunii Europene care stabilesc valorile normale ale nivelului de radiații.
Tudor Ciuhodaru atrage totuși atenția că, deși există categorii de risc vulnerabile expunerii la radiații, există soluții de minimalizare a efectului acestora. Cele mai des întâlnite simptome sunt cele neurologice, de tipul durerii de cap sau al vertijului.
Semnal de alarmă, tras de profesorul Gurlui în legătură cu nivelul radiațiilor emise de liniile de înaltă tensiune
Conf. univ. dr. Silviu Gurlui a măsurat câmpul electromagnetic din apropierea rețelelor de înaltă tensiune în mai multe zone ale Iașului. Acesta și-a luat valorile din locuri precum Gara Internațională din Iași, zona Nicolina, Rond Vechi, Cimitirul Buna Vestire, Zona CUG , bulevardul Poitiers și șoseaua Bucium.
„Am făcut câteva măsurători, măcar calitative, ale câmpului electromagnetic în apropierea rețelelor de înaltă tensiune și în Gara Internațională din Iași. Atrag atenția că măsurătorile nu exprimă valori îngrijorătoare, așa cred eu, pentru că se află în limitele legii, însă sunt suficient de mari încât să știm de ele și, preventiv, acolo unde se poate, în timp, să luam măsuri.
Am inspectat liniile din zona Nicolina Rond Vechi, zona Cimitirul Bună Vestire, Zona CUG (Șoseaua Nicolina, în vecinătatea centrului de Expoziție), Bd. Poitiers spre Mănăstirea Cetățuia, Șoseaua Bucium (în vecinătatea Benzinăriei OMV) și Gara Internațională, zona peronului. Atât am putut să investighez”, a explicat conf. univ. dr. Silviu Gurlui.
El consideră că, deși valorile identificate se află în limita legală, ele sunt totuși îngrijorătoare. Limita legală ar admite valori de până la 5.000 V/mp, iar el a identificat până la 1000 V/mp.
Ce efecte pot avea aceste valori asupra sănătății
Inclusiv, conf. univ. dr. Silviu Gurlui admite că aceste valori sunt în parametri normali și că ele nu ar trebui să producă efecte asuprea țesuturilor biologice.
„Deși valorile sunt mari, ele sunt în limitele indicate de lege, adică nu produc efecte asupra țesuturilor biologice, nu ne afectează sănătatea. Pentru România, limita maximă este de E= 5000 V/m, respectiv B = 100 micro Tesla”, mai precizat conf. univ. dr. Silviu Gurlui.
„Limitele impuse de lege sunt de 5000 V/m. În toate punctele în care eu am făcut măsurători, valorile sunt mari, dar se încadrează în această limită. Am măsurat valori de până la 1000 V/m, la nivelul capului. Valorile mi se par mari. Sunt studii medicale care nu sunt încă concludente ce sugerează că, dacă valorile sunt depășite, ar putea să influențeze sănătatea oamenilor. Deocamdată, lucrurile nu sunt certe, din punct de vedere medical. Până aceste lucruri sunt lămurite, este important să reducem prezența acestora în viața noastră. Fie stăm mai departe de aceste surse, fie ne deplasăm în alte zone în care influența acestora să fie mai diminuată“, a explicat conf. univ. dr. Gurlui.
Opinia medicului Tudor Ciuhodaru despre nivelul radiațiilor
Medicul primar de Medicină de Urgență Tudor Ciuhodaru a explicat că aceste valori sunt normale și că oamenii sunt tot timpul înconjurați de unde electromagnetice, dar că nivelul acestora este reglementat de Uniunea Europeană și că riscul la care ne expunem nu este unul atât de mare și nu reprezintă un pericol pentru populația generală.
„Suntem tot timpul expuși la radiații electromagnetice, până și frigiderul sau cuptorul cu microunde emit. Dacă sunt respectate valorile stabilite, riscul ar trebui să fie minimal. Nu se ia în calcul efectul cumulativ, dar există o directivă europeană, directiva 2013/35/UE, care reglementează clar expunerea, inclusiv în condiții de status profesional, pentru că, în anumite condiții de muncă, există reglementări care să minimalizeze riscurile pentru anumite persoane din categoria de risc, precum cei care folosesc dispozitive peacemaker, dispozitive cardiace sau implanturi cohleare”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.
Mai mult, el a explicat care sunt cele mai des raportate simptome de cei afectați de această expunere.
„Pe plan internațional, cele mai frecvente simptome raportate sunt cele neurologice, precum durere de cap, vertij, cefalee, agitație, iritabilitate, dar corelarea acestora, raportate de pacienți cu expunere, încă nu a fost pe deplin elucidată. Sunt necesare evaluări periodice și respectarea normelor existente, astfel încât viața tuturor cetățenilor să fie protejată”, a explicat medicul primar de Medicină de Urgență Tudor Ciuhodaru, în legătură cu nivelul radiațiilor emise de liniile de înaltă tensiune.