Semnal de alarmă tras de prof. Dr. Carmen Dorobăț: „Pacienții vindecați nu scapă de COVID-19“
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ Iași, prof. Dr. Carmen Dorobăț, trage un semnal de alarmă în legătură cu „redeșteptarea virusului“.
Medicul ieșean susține că virusul nu dispare din corp, iar cei care se vindecă, se pot reinfecta oricând.
„Foarte mulți se vindecă și rămân cu anticorpii care te protejează ulterior, dar sunt persoane care au apărut pozitive după ce s-au negativat. Și noi am gândit că nu este o reinfectare, adică o repătrundere a virusului în organism, ci este vorba de o redeșteptare a virusului care rămâne cantonat în anumite zone și se pare, că rămâne în diverse zone ale aparatului respirator, de unde, în anumite condiții, el se redeșteaptă“, spune Carmen Dorobăț.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase consideră că o astfel de „redeșteptare“ se manifestă și la virusul hepatic.
„Astfel de exemple avem, precum virusul herpetic, așa s-ar explica revenirea stării de pozitivitate. Am avut în clinică trei sau patru pacienți. Partea bună e că la această revenire au avut o stare generală foarte bună și s-au și externat imediat“, menționează medicul ieșean.
Prof. dr. Carmen Dorobăț susține că o revenire a virusului poate lăsa anumite sechele.
„Ne facem însă gânduri în ceea ce pivește anumitele sechele. În afară de posibile modificări posibile la nivelul aparatului respirator și unii pacienți chiar umează recuperare respiratorie, am înțeles că există pacienți care prezentau dificultăți la mers, probleme neurologice care au fost confirmate de domnul Mureșan, șeful Societății Române de Neurologie. Iată că ar putea apărea și astfel de sechele. Această infecție ne este încă necunoscută”, declară prof. dr. Carmen Dorobăț.
Ce însemnă redeșteptarea virusului
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ Iași explică ce înseamnă „redeșteptarea virsului“.
„Redeșteptarea poate însemna o zonă de contagiozitate. Posibil ca pacientul să fie contagios în această perioadă de timp și am să vă spun tot din experiența noastră, despre infecția cu HIV sau Hepatita B. În momentul în care încărcătura virală crește, atunci într-adevăr, pacientul devine contagios. Ei bine, și aici, un test pozitiv poate însemna o încărcătură virală mai mare și pacientul să poată să fie contagios.
Din nefericire, nu există o corelație fixată între o valoare matematică a încărcăturii virale și contagiozitatea unui anumit pacient. S-au făcut puține studii în acest sent, vom vedea ce ne rezervă viitorul“, zice prof. dr. Carmen Dorobăț.
„Măștile nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp!“
Prof. dr. Carmen Dorobăț, a declarat că masca își pierde din capacitatea de protecție în momentul în care este refolosită, din cauza faptului că pe suprafața materialului rămân foarte mulți microbi.
„Cele mai ieftine, cele mai uşoare, cele mai comode sunt aceste măşti în trei pliuri. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului şi atunci masca ar putea permite agenţilor infectanţi să pătrundă prin nas în căile respiratorii. Aşa că o îndepărtăm, pentru că nu mai este eficace. După care, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpun”, a spus prof. dr. Carmen Dorobăţ.
Cum se păstrează masca de protecție
Prof. dr. Carmen Dorobăț atrage atenția că este extrem de important și unde este păstrată masca, în cazul în care se dorește a fi reutilizată. În niciun caz agățată de oglindă retrovizoare, de schimbătorul de viteze sau pe bordul mașinii.
„Nu puțini sunt cei care nu cunosc toate regulile privind măștile de protecție, astfel încât le păstrează în locuri improprii și fac astfel ca aceste măști nu doar să nu mai aibă nicio calitate de protecție, ci chiar să îi îmbolnăvească. Cel mai indicat loc pentru a păstra masca este o pungă sigilată“, a adăugat prof. dr. Carmen Dorobăț.
Câte locuri sunt disponibile la Terapie Intensivă în Iaşi
Conform managerului Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, în aceste momente spitalul mai dispune de doar două locuri la Terapie Intensivă. Conform prof. dr. Carmen Dorobat, se lucrează greu din cauza numărului limitat de locuri.
” În aceste momente, la Terapia Intensivă din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi mai sunt doar două locuri disponibile. Se lucrează greu din cauza numărului limitat de locuri. Ne sprijinim mai mult pe spitalul CFR încă de acum o săptămână.”