Semnal de alarmă tras de Alexandru Rafila la redeschiderea școlilor: „Ministerul Sănătății a dat dovadă de lipsă de profesionalism!“

de: Cristian ZAVASTIN
15:47, 08 feb. 2021

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la organizația Mondială a Sănătății (OMS), a tras un semnal de alarmă în legătură cu redeschiderea școlilor. Alexandru Rafila s-a arătat îngrijorat de măsurile luate de Ministerul Sănătății la redeschiderea școlilor.

„Cea mai mare îngrijorare e legată de modul de respectare a procedurilor, dacă personalul didactic și non-didactic cunoaște și aplică aceste proceduri. Să nu uităm că sunt câteva luni bune de când școala nu mai funcționează în România și orice nou început presupune, în mod evident, validarea acelor proceduri și respectarea lor“, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Trebuie precizări în legătură cu vaccinarea elevilor“

Reprezentantul României la OMS a precizat că Ministerul Sănătății nu a venit cu precizări în legătură cu testarea elevilor.

„Al doilea element e legat de testare, nu este foarte clar, Ministerul Sănătății nu a oferit o recomandare privind modul de testare, distribuția testelor, cine face testarea, când se face testarea. O testare întâmplătoare a tuturor copiilor, de exemplu într-o clasă unde a fost înregistrat un caz, nu știu câte informații aduce pentru că testele rapide sunt relevante atunci când persoana e simptomatică. Lucrurile acestea trebuie discutate și cât mai repede puse în acord cu interesul public, de repornire a școlilor și de protecție a sănătății publice“, a precizat Alexandru Rafila.

„Nu trebuie să speriem oamenii!“

Profesorul Alexandru Rafila a adăugat că e bine să folosim în mod corect și asumat cifrele și să nu speriem oamenii că elevii și cadrele didactice se vor infecta la școală.

„Ar putea exista și o creștere a numărului de cazuri, dar trebuie să vedem dacă se datorează deschiderii școlilor. De foarte multe ori s-au făcut speculații. Am auzit că nimeni nu poate să nege faptul că numărul de cazuri a crescut după deschiderea școlilor. Dacă creșterea cazurilor din școli e similară cu cea a populației generale, nu putem discuta despre un risc mai mare în școli. Studiile din Belgia arată că doar 20% dintre cadrele didactice s-a îmbolnăvit în școală, restul de 80% s-a îmbolnăvit în afara școlii. E bine să folosim în mod corect și asumat cifrele și să nu speriem oamenii. Trebuie doar să informăm corect și să instruim personalul și elevii fără să venim cu măsuri exagerate care nu s-au mai luat nicăieri.

Împotriva introducerii măștii de protecție pentru copiii de 3 ani

Reprezentantul României la OMS s-a declarat împotriva impunerii măștii de protecție pentru copiii în vârstă de 3 ani, care merg la grădiniță.

„Auzeam că reprezentanții Ministerului Sănătății au propus introducerea măștii la copiii de 3 ani, ceea ce reflectă lipsă de profesionalism și a înțelegerii contextului în care funcționează grădinițele și școlile“, a conchis Alexandru Rafila.

În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii, de la purtatul măștii, în conformitate cu dispozițiile cuprinse la subpct 2, Pct.I din Anexa Ordinului 874/81/2020, astfel:

a) angajatul este singur în birou

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);

d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

e) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.