Semnal de alarmă tras de Adrian Câciu: „Populaţia ar trebui să se aştepte la un preţ ceva mai mare“

de: Cristian ZAVASTIN
13:47, 12 oct. 2020

Economistul Adrian Câciu trage un semnal de alarmă în legătură cu creșterea prețurilor după ce Institutul Național de Statistică (INS) a anunţat scumpiri la mai multe produse alimentare.

INS a anunțat că fasolea s-a scumpit cu 18%, citricele cu 16%, fructele cu 11%, făina cu 7%, şi carnea de porc cu 4%.

„Nu discutăm în momentul ăsta de o criză, nici de preţuri, nici alimentară. Discutăm de semnale puternice că producţia scade, pentru că investiţiile nu sunt cele care trebuie. Sprijinul acordat producţiei interne s-a redus şi, evident, în contextul acesta, toate costurile suplimentare se duc în preţuri mai mari“, a declarat Adrian Câciu.

Adrian Câciu: „Populaţia ar trebui să se aştepte la un preţ ceva mai mare în farfurie!“

Economistul susține că oamenii trebuie să se aștepte la o creștere a prețurilor pentru produsele agroalimentare.

„Populaţia ar trebui să se aştepte la un preţ ceva mai mare în farfurie pentru tot ce înseamnă produse agroalimentare. Sperăm ca după iarnă, sau chiar şi în timpul iernii, să se intervină cu stimuli ceva mai mari. Pentru că noi avem costuri foarte mari de producţie. Pe de altă parte, nici nu avem producţiile care să ne favorizeze necesarul de consum pentru iarnă, aşa că depindem de importuri. Dacă producţiile din alte state sunt bune, preţurile sunt mai mici. În caz contrar, sunt mai mari“, a precizat Adrian Câciu.

„Investiţiile în irigaţii, în spaţii protejate, în sere, ne-ar ajuta“

Analistul economic este de părere că lipsa unor investiții în irigaţii, în spaţii protejate, în sere face ca România să importe foarte mult.

„România trebuie neapărat să intre cu stimularea economiei agrare, indiferent de constrângerile care sunt la nivelul bugetului de stat. Este o zonă în care avem potenţial şi este vorba despre securitatea alimentară a populaţiei. Investiţiile în irigaţii, în spaţii protejate, în sere, ne-ar ajuta. România la momentul ’89 era un mare exportator de legume proaspete pentru că avea 10.000 de hectare de sere. Acum avem sub 150 de hectare, e o diferenţă uriaşă. Pe de altă parte, avem nevoie şi de investiţii în industria alimentară, care să ne permită să nu mai importăm”, a menționat Adrian Câciu.

Un val de scumpiri va urma în România. Iată ce previziuni au specialiștii și ce produse își vor majora prețul. Românii vor plăti mai mult pentru carne, dar și pentru carburanți, care deja s-au scumpit în ultimele luni.

„Ar trebui să existe o corelaţie între creşterea preţurilor la cereale şi preţul final al cărnii”

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, a vorbit, la Antena 3, despre cauza scumpirii produselor din carne de porc.

„Ar trebui să existe o corelaţie între creşterea preţurilor la cereale care reprezintă baza de furaje a animalelor şi preţul final al cărnii de porc în garantare. Uitându-ne istoric, nu întotdeauna lucrurile s-au întâmplat aşa. Ar trebui să facem o distincţie între carnea de porc produsă în fermele comerciale care îşi vând animalele către abatoare şi ulterior abatoarele către retail, unde de fapt acei fermieri nu au un contact direct şi nemijlocit cu consumatorul. Ca atare, ei nu prea pot ei prin iniţiativă proprie să crească preţul cărnii de porc. Pot cei care cresc animale în gospodăriile mici şi care comercializează animalele direct către consumatorul final (…) Vor face asta în mod cert şi acest lucru se va întâmpla pe măsură ce ne apropiem de perioada cea mai ridicată a consumului, respectiv sărbătorile de iarnă”, a explicat Ioan Ladoși.