Semnal de alarmă Emilian Imbri: „Atenție, ATI-ul nu te poate salva!“
Emilian Imbri, managerul spitalului „Victor Babeș“ din București, trage un semnal de alarmă în legătură cu numărul paturile de la ATI și despre avalanșa de cazuri COVID-19. Emilian Imbri susține că ATI-ul nu îi poate salva pe pacienți, ci doar se susțin funcțiile vitale.
„Atenție, ATI-ul nu te poate salva! În ATI ți se susțin funcțiile vitale până când primești medicația care îți ajută organismul să se apere, sau organismul se echilibrează și reușește să treacă de momentul crucial”, a declarat Emilian Imbri.
Emilian Imbri: „ATI-ul nu te poate salva!“
Managerul spitalului „Victor Babeș“ din București susține că în ATI ți se susțin funcțiile vitale până când primești medicația care îți ajută organismul să se apere.
„Cam de două săptămâni este plin la Victor Babeș. Noi avem internați un număr de 515-520 de pacienți, pe un total de 525-530 de locuri. Locurile astea, care sunt diferența, și par a fi libere, sunt libere, dar într-un pavilion unde sunt copii. Copii avem internați, nu la limita capacității maxime a pavilionului.
Vorbind despre nevoia de paturi ATI sau de TI pentru bolnavii COVID, a căror stare se deteriorează și este nevoie de susținerea funcțiilor vitale, trebuie să ținem cont că ATI-ul nu te poate salva! În ATI ți se susțin funcțiile vitale până când primești medicația care îți ajută organismul să se apere, sau organismul se echilibrează și reușește să treacă de momentul crucial“, precizează Emilian Imbri.
„În COVID nu există medicație specific“
Managerul spitalului „Victor Babeș“ din București a adăugat că în cazul COVID-19 nu există deocamdată medicație specifică.
„Să nu se creeze impresia falsă, că în ATI pot să fie salvați doar stând acolo, pe paturile de ATI. În COVID nu există medicație specifică. Este bine să nu ajungi, în primul rând să nu te îmbolnăvești, să nu ajungi să te internezi, și dacă ai ajuns să te internezi, să ai norocul să beneficiezi de oxigenul și de medicația simptomatică în așa fel încât să nu se deterioreze funcțiile vitale”, a mai spus Emilian Imbri.
Secții ATI sunt suprasolicitate în multe spitale din România
În ultima perioadă, secțiile ATI sunt din ce în ce mai solicitate, iar spitalele din linia întâi, cele de boli infecțioase, sunt pline de foarte mult timp. În acest moment, cele mai încercate spitale din România sunt la Bucureşti, Timişoara și Iaşi.
În fiecare zi, tot mai multe spitale din țară anunță că au atins capacitatea maximă la terapie intensivă. Astfel, paturile se ocupă rând pe rând de bolnavi de COVID-19. Primele spitale care s-au umplut sunt cele din linia întâi.
La București, îmediat ce un pat este eliberat și dezinfectat, în următoarea clipă este ocupat de un alt pacient, care își dorește să trăiască.
Nici la Timișoara lucrurile nu merg într-o direcție bună. La Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş, capacitatea maximă a fost atinsă, iar bolnavii sunt trimiși spre alte spitale.
La Iași, la cel mai mare spital de boli infecţioase din Moldova, presiunea crește tot mai mult în fiecare zi. Aici sosesc pacienți din Suceava, Botoşani, Piatra Neamţ, Bacău, dar și Vaslui. Vineri, la nivelul acestui județ, mai erau doar cinci locuri libere: patru în Iaşi şi unul în Paşcani.
Situația din Cluj este similară. Săptămâna trecută, doar două paturi mai erau libere, din cele 52 de la ATI.