Seminţele care reduc colesterolul
Aceste seminţe extrem de uşor de găsit conţin multe proteine, fibre şi în plus sunt ieftine şi delicioase. Chiar dacă sunt ieftine, seminţele de floarea-soarelui au numeroase proprietăţi benefice: conţin grăsimi sănătoase, fibre şi proteine, vitamine şi minerale. Acestea trebuie consumate cât mai crude pentru a putea beneficia de proprietăţile lor benefice: sunt bogate în vitaminele E, B1, B6, acid folic, în minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, în tryptofan şi fitosteroli.
Dacă le puneţi puţin la cuptor, vor da o savoare deosebită salatelor, omletelor şi preparatelor din legume.
Reduce colesterolul. Seminţele de floarea-soarelui au aproximativ 270-289 mg fitosteroli la 100 g. Fitosterolii sunt compuşi existenţi în plante, care au o structură chimică foarte asemănătoare cu a colesterolului, iar atunci când sunt prezenţi în dietă în cantităţi suficiente, se consideră că ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, la îmbunătăţirea răspunsului sistemului imunitar şi scăderea riscului de a face anumite tipuri de cancer.
Seminţele care reduc colesterolul
Previne atacurile de cord şi a accidentele vasculare cerebrale. Seminţele de floarea soarelui sunt o sursă bună de magneziu. Numeroase studii au demonstrat că magneziul ajută la reducerea intensităţii astmului, la diminuarea tensiunii arteriale mari, prevenirea migrenelor, precum şi la reducerea riscului de atac de cord şi accident vascular cerebral.
Contribuie la prevenirea cancerului. S-a demonstrat că seleniul din seminţele de floarea-soarelui induce repararea şi sinteza ADN-ului în celulele deteriorate, inhibă proliferarea celulelor canceroase, şi induce apoptoza lor (moartea celulară programată).
Sursă bogată de proteine, te ajută să slăbeşti. Consumate în stare crudă sau prăjite la cuptor şi adăugate la salate şi diferite preparate din legume, seminţele de floarea-soarelui sunt delicioase. Pot asigura chiar şi succesul curelor tale de slăbire, datorită cantităţii mari de proteine pe care o conţin (circa 40%). Astfel, îţi vor declanşa senzaţia de saţietate şi te vor ajuta să stai departe de mâncare. Proteinele sunt cunoscute pentru rolul lor de a transforma grăsimile în energie, accelerând metabolismul.