Seminarul Mare Diecezan de Iași organizează ”Zilele Porților Deschise”! Tinerii au posibilitatea să trăiască o profundă experiență vocațională
Eveniment special organizat de Seminarul Mare Diecezan de Iași! Între 25 și 27 februarie 2022 sunt organizate ”Zilele Porților Deschise”. Evenimentul le oferă tinerilor de clasa a XII-a, precum și celor care au absolvit liceul, oportunitatea de a trăi o profundă experiență vocațională
Între 25 și 27 februarie 2022, Seminarul Mare Diecezan de Iași organizează ”Zilele Porților Deschise”. Este un eveniment în timpul căruia tinerii de clasa a XII-a, precum și cei care au absolvit liceul vor avea posibilitatea să trăiască o profundă experiență vocațională. Tema acestor zile va fi: „Ridică-te! Te pun martor al celor pe care le-ai văzut!”.
Ea se inspiră din mesajul recent pe care Papa Francisc l-a trimis tinerilor din toată lumea cu ocazia celei de-a XXXVI-a Zile Mondiale a Tineretului. Este o temă care ne invită la speranță și la implicare în viața Bisericii și a societății. Construirea unei lumi mai bune depinde într-o mare măsură și de modul în care fiecare persoană umană își descoperă și trăiește propria vocație.
Seminarul Mare Diecezan de Iași organizează ”Zilele Porților Deschise” într-un cadru special
Concret, tinerii care doresc să facă un discernământ al propriei vocații și vor să cunoască mai multe despre formarea la sfânta Preoție în Seminarul Mare Diecezan din Iași sunt invitați să participe la aceste ”Zile ale Porților Deschise”. Din program vor face parte întâlniri cu seminariștii, cu părintele rector, cu părinții spirituali și formatori, momente de rugăciune, prezentarea Seminarului și a capelei, vizitarea Iașiului și altele.
”Le mulțumim tuturor comunităților și preoților care sprijină vocațiile la sfânta Preoție. Îi rugăm pe toți părinții parohi și vicari să facă acest anunț despre Zilele Seminarului în comunitățile lor și să-i încurajeze pe tineri să facă o astfel de experiență. Pot participa tineri – băieți catolici cu vârsta cuprinsă între 17 și 25 de ani. Sosirea la seminar va fi vineri, 25 februarie, după terminarea orelor de curs la școală. Participanții vor beneficia de cazare și masă la Seminar”, arată prof. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, rector Seminarul Mare Diecezan de Iași și decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.
Istoria Seminarului Mare Diecezan ”Sfântul Iosif” din Iași
În Dieceza de Iaşi există o instituţie de învăţământ care a avut, ca orice şcoală din România, o traiectorie fluctuantă, cu suişuri şi coborâşuri: a luat naştere la sfârşitul secolului al XIX-lea, pe la jumătatea secolului trecut a fost închis timp de câţiva ani (1948-1956) din cauza Regimului comunist. Înfiinţarea Diecezei de Iaşi a fost evenimentul care l-a stimulat pe Episcopul Nicolae Iosif Camilli să fondeze un seminar. Dorinţa de a avea un seminar diecezan pentru formarea preoţilor autohtoni l-a determinat pe episcopul Camilli să ducă tratative cu provincialul iezuit din Galiţia (Polonia), părintele Henric Jackowski, căruia i-a cerut câţiva preoţi ai ordinului său pentru conducerea seminarului.
După câteva luni de corespondenţă, Camilli şi Jackowski au semnat la Iaşi, la 1 august 1885, un Pactum care cuprindea şapte puncte. Provincialul iezuit îşi asuma obligaţia de a trimite în Moldova câţiva dintre confraţii săi pentru a prelua conducerea Seminarului din Iaşi. Seminarul a fost inaugurat la 29 septembrie 1886, fiind pus sub înaltul patronaj al Sfântului Iosif, rector fiind numit părintele iezuit Francisc Xaveriu Habeni (1886-1894). ”Zilele Porților Deschise” de anul acesta ale Seminarului Mare Diecezan ”Sfântul Iosif” din Iași reprezintă un moment de promovare, în rândul tinerilor, a istoricei instituții.