Seleniu organic – beneficii mai puțin cunoscute

de: BZI.ro
09:13, 15 apr. 2024

Seleniul organic este un element chimic prezent în toate țesuturile din corpul nostru, având concentrația cea mai mare în rinichi, ficat, splină și pancreas. Seleniul organic este obținut din drojdia de bere, fiind asociat în mod natural cu aminoacizi, vitaminele A, B, E, precum și cu multe alte oligoelemente (fier, magneziu, crom).

Când este recomandat seleniu organic ca tratament

Seleniul este un nutrient esențial pentru om. La bază este un oligoelement format din mai mult de două duzini de seleno-proteine care au rol în metabolismul hormonilor tiroidieni, reproducere, sinteza ADN-ului, în protejarea organismului de stresul oxidativ și infecții. Este recomandat diabeticilor, persoanelor care suferă de afecțiuni reumatice, de afecțiuni ale tiroidei sau de cancer.

Acest mineral intră în componența unor enzime care contribuie la menținerea stării de sănătate și tinerețe a organismului. În același timp, acționează ca barieră împotriva acțiunii toxice a metalelor grele care se pot afla în organism: plumb, mercur și arseniu. Doza zilnică recomandată de aceste element chimic include cantitatea totală de seleniu pe care ar trebui să o obținem din alimente sau suplimente alimentare.

La fel ca în cazul oricărui alt micronutrient, valorile recomandate pentru aportul zilnic de seleniu diferă în funcție de vârstă, gen și afecțiuni. În funcție de vârstă, copiii de 1-3 ani trebuie să primească o doză de 20 mcg/zi, copiii de 4-8 ani trebuie să primească 30 mcg/zi, copiii de 9-13 ani vor înmagazina 40 mcg/zi, adulții si copiii mai mari de 14 ani trebuie să asimileze 55 mcg/zi, femeile însărcinate vor primi 60 mcg/zi iar femeile care alăptează vor asimila 70 mcg/zi.

Medicii menționează că este important ca persoanele care consideră că au nevoie de suplimente cu seleniu organic să meargă la un control medical specializat și să nu ia medicamente „după ureche”.

Beneficiile mai puțin știute ale acestui element chimic

Seleniul este cunoscut pentru proprietățile sale hipoglicemice și antidepresive, însă are și multe proprietăți extrem de benefice pe care nu le știe toată lumea.

Acest element chimic promovează sănătatea cardiovasculară deoarece este capabil de a identifica markeri inflamatori în corp, care sunt unul dintre principalii factori de risc pentru afecțiunile aparatului cardiovascular. De asemenea, ajută și la prevenirea declinului cognitiv. Boala Alzheimer este o afecțiune gravă care provoacă pierderea memoriei și afectează negativ gândirea și comportamentul. Se consideră că stresul oxidativ este implicat atât în ​​debutul, cât și în progresia bolilor neurologice, precum Alzheimer, dar și Parkinson și scleroza multiplă. Pe lângă acestea, este implicat activ și în stimularea sistemului imunitar, asigurând protecție împotriva infecțiilor virale.

Studiile au demonstrat că nivelurile crescute de seleniu din sânge sunt asociate cu un răspuns imun bun, în timp ce deficiența dăunează funcției celulelor imune. Există dovezi foarte clare care arată că seleniul este de mare ajutor în controlul virusului herpetic.

De asemenea, suplimentele cu seleniu organic pot contribui la întărirea sistemului imunitar al persoanelor care suferă de gripă, tuberculoză și hepatită C. Există rezultate încurajatoare privind rolul seleniului în ameliorarea manifestărilor astmului. Cercetările sugerează că pacienții astmatici cu niveluri mai ridicate de seleniu din sânge au o funcție pulmonară mai bună decât cei cu niveluri mai scăzute.