Șeful Statului Major al Rusiei, avertisment după întâlnirea Putin-Biden. „Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare”
Șeful Statului Major al Rusiei a emis un avertisment după întâlnirea Putin-Biden. În cadrul unei conferințe pe teme de securitate, acesta a precizat că „Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare”.
Acest semnal de alarmă vine la aproximativ o săptămână după întâlnirea de gradul zero de la Geneva.
Șeful Statului Major al Rusiei, avertisment după întâlnirea de gradul zero de la Geneva
“Rusia își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare ca răspuns la utilizarea armelor de distrugere în masă sau a armelor obișnuite împotriva țării”, a declarat miercuri șeful Statului Major al Rusiei, Valery Gerasimov.
Gerasimov a subliniat, în cadrul celei de-a noua Conferințe de la Moscova privind securitatea internațională, faptul că politica nucleară a Rusiei are un caracter pur defensiv.
„Federația Rusă își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare numai ca răspuns la utilizarea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva acesteia sau a aliaților săi, precum și în caz de agresiune împotriva Federației Ruse prin utilizarea de arme convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată”, a explicat Valery Gerasimov.
Potrivit oficialului de la Moscova, Rusia a dezvoltat mijloace de neutralizare a amenințării reprezentate de sistemele americane de apărare antirachetă.
Joe Biden nu l-a invitat la Casa Albă pe Vladimir Putin
Vladimir Putin a declarat după întâlnirea de la Geneva că Joe Biden este „un om de stat experimentat”, în contrast cu predecesorul său de la Casa Albă, Donald Trump.
Cu toate acestea, președintele rus spune că a avut o întâlnire „foarte constructivă”, că președintele american este un politician „echilibrat” și a dat asigurări că nu a fost „nici urmă de ostilitate” și că „au vorbit aceeași limbă”.
El și Joe Biden au convenit, de altfel, ca ambasadorii rus și american, rechemați fiecare în țară după criza diplomatică intervenită în urmă cu câteva luni, să se întoarcă la posturile lor. În plus, discuțiile despre controlul armamentului vor fi reluate.
Cu toate acestea, liderul rus a spus că Joe Biden nu l-a invitat la Casa Albă, așa că nici el nu i-a făcut vreo invitație omologului american la Kremlin. El a subliniat că a avut o întâlnire „pragmatică” cu omologul american, ceea ce sugerează că nu a fost neapărat una care să pună bazele unei prietenii.
Ce spune Rusia după atacul asupra navei de război britanice
Rusia a declarat că nava a parcurs trei kilometri (1,9 mile) în interiorul teritoriului rus în largul Capului Fiolent, în Crimeea, chiar înainte de ora locală de prânz miercuri. Apele teritoriale ale unei națiuni se întind pe 12 mile marine (22,2 kilometri) de coasta să. Orice navă de război străină care depășește această limită ar avea nevoie de permisiunea țării pentru a face acest lucru, cu câteva excepții.
La scurt timp după ce navă britanică a trecut granița teritorială, un avion de atac Su-24M a aruncat bombe și o navă de patrulare de coastă a tras focuri de avertizare în fața distrugătorului britanic, a declarat Ministerul Rus al Apărării într-un raport al presei de stat rusești TASS.