Șeful NATO, declarații după masacrul de la Bucha – LIVE VIDEO

de: BZI.ro
15:12, 05 apr. 2022

Jens Stoltenberg, șeful NATO, face declarații în aceste momente cu privire la masacrul din Bucha, unde sute de ucraineni au fost uciși de armata rusă.

„Rușii încearcă să facă pod terestru spre Crimeea ocupată.”

„Urmează o nouă ofensivă rusă în estul Ucrainei.”

„Uciderea civililor este o crimă de război.”

„Ceea ce vedem acum e o brutalitate. Este extrem de serios, oribil, dar de asemenea și periculos pentru noi toți. Este cea mai mare provocare de securitate cu care ne confruntăm de la Al Doilea Razboi Mondial încoace.”

„Este de apreciat curajul ucrainenilor, o dovadă de curaj pe care o vedem în fiecare zi pe terenul de bătălie.”

„Aliații vor asigura în continuare suport, deoarece este groaznic să vedem ce face președintele Putin ucrainenilor.”

„Acesta este războiul președintelui Putin. El este raspunzator de toate atrocitatile,de toate aceste efecte ale razboiului pe care le vedem in fiecare zi.”

„Noi trebuie să continuăm să punem presiune pe președintele Putin. Impunem costuri fără precedent asupra Rusiei.”

„NATO trebuie să ia niște decizii grele și importante, pentru a opri acest război. Altfel vom continua să vedem imagini și mai groaznice decât până acum.”

„Rusia a fost cea care a început să vorbească despre folosirea armelor biologice. Ne-a acuzat pe noi, NATO, cât și pe Ucraina că vrem să folosim arme biologice, dar ei au început discuția. De asemenea, reamintim că Rusia a mai folosit arme chimice în Siria. Dar, ne acuză pe noi că vom folosi arme chimice, dar ei sunt cei care le folosesc.”

„Aliații nostri vor discuta despre cum vom continua să sprijinim Ucraina. Cu siguranță vom oferi suport militar, oferind muniția necesară. În primul rand, rachete Javelin, arme anti-tanc. Ucrainenii au putut să lovească în avans avioane ruse, datorită acestui sistem în avans.”

„Aliații NATO sunt în contact strâns cu Ucraina. Prin dialog constant între ucraineni și NATO ne asigurăm ca acest conflict să nu degenereze.”

„Președintele Putin a eșuat. Nu a reușit să preia controlul Kiev-ului în doar câteva zile. Si acum îsi mută trupele în nord, spre Belarus, apoi în est, spre Rusia. Și pentru că a pierdut multe unități militare, se vor regrupa și vor încerca să ocupe Donbas-ul. În această fereastră, este important ca aliații NATO să ofere suport.”

„Sunt puțin reluctant în ceea ce privește dezvăluirea informațiilor, în special despre cum ne colectăm informațiile. Dar, este important, este ceva ce folosim într-un sens bun, pentru că informația este extrem de critică în ceea ce privește acum situația din Ucraina.”

„Este decizia Suediei daca vrea să intre în NATO sau nu. NATO respectă decizia fiecăruia. NATO este alianța cea mai puternică din istorie. Noi protejăm valori pe care le avem în comun cu Suedia și Finlanda. Trăim într-o lume periculoasă si este important să rămânem împreună. Suedia si Finlanda nu sunt membri întregi ai aliantei, dar sunt forțe apropiate cauzei noastre.”

„Relația noastră cu Rusia s-a schimbat, este diferită față de cea din 1999. În același timp, este important să continuăm comunicarea cu Rusia, în special în ceea ce privește transparența.”

„Sunt absolut încrezator că atunci când aliații NATO se întâlnesc, vom lua în calcul și faptul că am prezis precis că Rusia va ataca Ucraina. Deși au mai fost conflicte în istorie care au fost prezise, nu se compară cu cel izbucnit în Ucraina.”

„Dar ne confruntăm cu o problemă de securitate serioasă. Trebuie să resetăm mijloacele de apărare ale NATO, precum sisteme de apărare aeriene, submarine, cyber-hibrid-space, etc. Asta reflectă brutalitatea problemelor de securitate actuale.”

„Am văzut atrocitățile din Bucea și alte orase din Ucraina. Rusia este responsabilă de ele. Avem și alte surse, spre deosebire de dumneavoastră. Sateliți care spun aceeași poveste. Mi-e teamă că vom vedea mai multe, mai multe exemple de ucideri ale civililor. Mi-e teamă că vom vedea mai multe masacre, mai multe atrocități, mai multe crime. Aliații NATO oferă suport prin Curtea Internațională de Justiție, oferim suport legal pentru a-i condamna pe cei vinovați de aceste atrocități.”

„Trebuie să ne concentrăm pe cum putem oferi suport și altor țări care nu sunt membre NATO. Când vine vorba de cum acordă NATO suport Ucrainei acum, dar trebuie să vorbim si despre cum vom ajuta și țări precum Georgia.”

„Da, trebuie să luăm în considerare ce trebuie făcut, dar aliații NATO au hotărât să nu trimitem trupe NATO în Ucraina, direct în conflict. Acest lucru ar cauza mai mult pericol, mai multe ucideri. Nu, NATO nu va trimite trupe în Ucraina.”