Şeful Interpol avertizează: „Lumea riscă să piardă lupta împotriva crimei organizate”

de: Redacția BZI
14:40, 05 oct. 2024

Secretarul general al organizaţiei internaţionale de cooperare a forţelor de poliţie Interpol a tras un semnal de alarmă cu privire la operaţiunile bandelor internaţionale.

„Lumea riscă să piardă lupta împotriva crimei organizate transnaţionale”, a declarat Jurgen Stock pentru DPA la New York, în comentarii publicate sâmbătă, conform Agerpres.

Stock a subliniat că Interpol are dovezi clare că grupări mafiote precum ‘Ndrangheta din Italia, care operau odinioară la scară regională, s-au extins acum pe toate continentele.

„Ele operează ca nişte întreprinderi globale”, a spus oficialul Interpol. Grupările ar deţine „cantităţi astronomice de resurse” pentru a întreprinde operaţiuni care includ traficul de persoane şi de arme.

Principala sursă de venit a acestor bande rămâne însă contrabanda cu droguri

Principala sursă de venit a acestor bande rămâne însă contrabanda cu droguri, care se intensifică în Europa.

„Vorbim despre toate tipurile de droguri care sunt disponibile pe pieţele infracţionale. Însă, în prezent, cocaina reprezintă în mod predominant o problemă uriaşă”, a subliniat Stock.

În pofida confiscărilor record de droguri în porturile europene majore Antwerp, Rotterdam şi Hamburg, preţurile de pe stradă şi oferta rămân neschimbate, un semn clar că nu există o penurie de droguri ilegale, a remarcat el.

Estimările sugerează că, în prezent, autorităţile interceptează doar între 15 % şi 20 % din totalul importurilor.

Pentru a combate ameninţarea tot mai mare reprezentată de aceste bande, Stock a subliniat necesitatea unei mai mari cooperări internaţionale între agenţiile de aplicare a legii.

Autorităţile trebuie să se concentreze pe dezmembrarea celor mai mari 10 până la 15 grupări criminale care operează peste graniţe, a spus el.

Stock se va retrage din funcţia de secretar general al Interpol în noiembrie

Stock se va retrage din funcţia de secretar general al Interpol în noiembrie, după un mandat de 10 ani. Se aşteaptă ca brazilianul Valdecy Urquiza să fie confirmat ca succesor al său la următoarea adunare generală a agenţiei, tot în noiembrie.

La zeci de ani după ce Statele Unite au lansat aşa-numitul război împotriva drogurilor, comerţul mondial cu stupefiante ilegale continuă să producă pagube uriaşe.

În Statele Unite, apariţia fentanilului a declanşat o criză majoră a drogurilor în ultimii ani, provocând zeci de mii de decese.

Potrivit institutului american care studiază abuzul de droguri, peste 70 000 de persoane au murit din cauza supradozelor de opioide sintetice – în principal fentanil – numai în 2021.

Cocaina este încă furnizată în mare parte de cartelurile din America Latină, de la producători din Columbia, Peru şi Bolivia. O mare parte a acesteia este transportată cu nave în Pacific, plecând din portul Guayaquil din Ecuador, a precizat Stock.

„De acolo, piaţa devine foarte flexibilă”, a spus el. Pe diferite rute, drogul extrem de profitabil este dus în Europa, unde ajunge la un preţ de vânzare de aproximativ 70-90 de euro (77-99 dolari) pe gram.

Una dintre principalele rute ale traficului de droguri trece prin regiunile instabile din punct de vedere politic din Africa de Vest, de unde narcoticele sunt canalizate spre Africa de Nord şi Mediterana.

Corupţia din porturi rămâne o problemă semnificativă, inclusiv în Europ

Potrivit lui Stock, corupţia din porturi rămâne o problemă semnificativă, inclusiv în Europa – o preocupare frecvent ridicată de şefii poliţiei locale.

„Afluxul de droguri nu poate fi explicat decât prin faptul că, în mod evident, autorităţile portuare, oamenii care lucrează acolo sunt corupţi”, a adăugat Stock.

Violenţa însoţeşte adesea traficul de droguri de-a lungul rutei sale şi, chiar şi în etapa finală a lanţului de aprovizionare ilegală, ratele criminalităţii sunt în creştere.

În acest aşa-numit „ultim kilometru”, bandele locale se ocupă de distribuţia stradală.

„Deoarece este atât de profitabil”, grupurile se luptă pentru teritoriul străzii, a explicat Stock. Exemple în acest sens pot fi văzute în Suedia, Belgia şi Ţările de Jos.

Stock a adăugat că există, de asemenea, indicii că „au început” conflicte şi în unele părţi din ţara sa natală, Germania