Șeful de la Apele Române nu vede conflictul de interese! Familia unui subordonat de la Iași a primit pe tavă de la instituție un teren de aproape 3 hectare în județ – FOTO
Inginerul Șerban Chihaia, directorul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, explică de ce licitația organizată de instituția pe care o conduce, pentru concesionarea unui teren, în comuna Belcești, cu o suprafață de 27.464 de metri pătrați, a fost câștigată de firma Acvacom SRL, administrată de Ștefan Cotan, deși aceasta a oferit un preț mai mic decât celălalt ofertant, Gheorghe Ciobanu, care a administrat terenul până la organizarea procedurii
Firma Acvacom SRL a oferit pentru terenul de 27.464 de metri pătrați, ce aparține Apelor Române, 0,0200 lei/mp/lună, în timp ce Gheorghe Ciobanu, persoană fizică, a oferit un preț mai bun, de 0,0273 lei/mp/lună, respectiv 9.001 lei pe an. În ciuda acestui fapt, licitația a fost câștigată de Acvacom SRL.
La licitația din 10 mai 2023, Gheorghe Ciobanu a obținut 40 de puncte pentru prețul chiriei și 30 de puncte pentru că a îndeplinit condițiile specifice impuse de natura bunului închiriat. Gheorghe Ciobanu nu a primit deloc puncte pentru capacitatea economico-financiară a ofertantului și nici pentru protecția mediului înconjurător. În schimb, firma Acvacom SRL a obținut 29,30 puncte pentru prețul chiriei, 10 puncte pentru capacitatea economico-financiară, 20 de puncte pentru că protejează mediul înconjurător și 30 de puncte pentru că a îndeplinit condițiile specifice impuse de natura bunului închiriat. Gheorghe Ciobanu a acumulat un total de 70 de puncte, iar firma Acvacom SRL a obținut 89,30 puncte și a câștigat licitația.
Menționăm că Ștefan Cotan, administratorul Acvacom SRL, este fratele lui Theodor Cotan, angajat al Apelor Române – Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad. Theodor Cotan a fost plantat în instituție de câteva luni. Culmea, Theodor Cotan, responsabil cu starea barajului din Belcești, ar trebui să-și controleze fratele dacă respectă contractul încheiat cu Apele Române. Directorul Ștefan Chihaia nu a răspuns la întrebările BZI, despre conflictul de interese din acest caz. A avut grijă doar să explice că procedura a fost transparentă și să sugereze că familia Ciobanu nu ar avea motive de supărare.
Mai importantă a fost capacitatea economico-financiară decât suma oferită la licitație
Inginerul Șerban Chihaia, directorul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, este de părere că licitația pentru concesionarea terenului de 27.464 de metri pătrați, ce aparține Apelor Române, a fost transparentă.
„Terenul cu suprafața de 27.464 de metri pătrați de pe raza comunei Belcești, județul Iași, scos la licitație publică în luna aprilie 2023 de către A.B.A Prut- Bârlad, este în proprietate publică a statului român. Licitația publică s-a desfășurat transparent: anunțul de participare, procesul-verbal al ședinței de deschidere și analiză a ofertelor pentru închirierea terenului și procesul-verbal al ședinței de stabilire a punctajului la licitație le regăsiți pe site-ul instituției http://prut-barlad.rowater.ro/anunturi/licitatii/”, a transmis inginerul Șerban Chihaia, directorul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.
Șerban Chihaia a transmis că:
„(2) Ponderea fiecărui criteriu se stabilește în documentația de atribuire și trebuie să fie proporțională cu importanța acesteia apreciată din punct de vedere al asigurării unei utilizări/exploatări raționale și eficiente economic a bunului închiriat. Ponderea fiecăruia dintre criteriile prevăzute la alin. (1) este de până la 40 la sută, iar suma acestora nu trebuie să depășească 100 la sută. (3) Autoritatea contractantă trebuie să țină seama de toate criteriile prevăzute în documentația de atribuire, potrivit procedurilor prevăzute la alin (2)”, se arată în răspunsul transmis cotidianului BZI.
Șerban Chihaia: „Ciobanu Gheorghe nu a trimis nicio solicitare cu privire la o acțiune de preluare a unor copaci doborâți de furtună”
Gheorghe Ciobanu a contestat, în data de 29 mai 2023, rezultatul licitației. De asemenea, bărbatul a cerut să i se permită recoltarea lucernei de pe 27.464 de metri pătrați, iar în data de 21 august 2023 a mers să adune și să transporte acasă câțiva copaci rupți de furtună. Inginerul Șerban Chihaia a transmis că bărbatului i s-a permis doar să recolteze lucerna, dar pentru preluarea copacilor doborâți nu a făcut niciodată solicitare.
„După comunicarea rezultatului procedurii, dl. Ciobanu Gheorghe, în calitate de ofertant, a contestat, în data de 29.05.2023, procedura de licitație publică. De asemenea, dl. Ciobanu Gheorghe a solicitat la data de 07.06. 2023 să i se permită recoltarea lucernei de pe suprafața terenului în cauză, iar reprezentanții S.G.A. au transmis în data de 07.07.2023 că, până la data de 15.08.2023, acesta poate finaliza lucrările de recoltare.
Menționăm faptul că dl. Ciobanu Gheorghe nu a trimis nicio solicitare cu privire la o acțiune de preluare a unor copaci doborâți de furtună (așa cum afirmă dumnealui). Pentru orice tăiere/doborâre/uscare de arbori este necesară respectarea legislației în vigoare”, a adăugat directorul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.
La un moment dat, familia Ciobanu nu a fost lăsată să părăsească terenul din Belcești de către familia Cotan. Au fost acuzați că au vrut să sustragă materialul lemnos de pe amplasament. În consecință, poliția a aplicat o amendă familiei Ciobanu.