Șeful CJ face lumină în cazul Abu Dhabi. Iată ce se întâmplă cu investițiile arabe la Aeroportul Iași

de: Vlad Rotaru
04:00, 30 nov. 2019

Conducerea Consiliului Județean Iași a lămurit lucrurile în ceea ce privește posibila concesionare a Aeroportului Internațional Iași. O companie din Emiratele Arabe Unite s-a arătat interesată de Aeroportul Internațional. Fosta conducere a aerogării a speculat însă politic momentul. Investitorii vor veni la începutul anului viitor la Iași pentru a-și prezenta oferta

Șefii administrației județene au prezentat pe larg situația Aeroportului Internațional Iași în ceea ce privește concesionarea acestuia de către o companie din Emiratele Arabe Unite. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a fost recent la Abu Dhabi, în Emirate, unde a participat la o conferință pe teme aeronautice. La această manifestare, șeful CJ a purtat o serie de discuții și cu reprezentanții companiai Abu Dhabi Airport. Aceștia s-au arătat interesați să investească în aerogara ieșeană, fiind interesați de o eventuală concesionare a acesteia.
Pentru că proiectul a fost speculat politic de fosta conducere a aerogării, Maricel Popa a ținut să facă lumină în acest caz. Șeful CJ a spus că nu vrea nimeni să înstrăineze aerogara, ci doar să o dezvolte.

„Ei sunt dispuși să investească între 300 și 500 milioane euro. Îi interesează prelungirea pistei. Aceasta nu poate fi mai mică de 3.000 metri pentru aeronavele cargo mari. Îi interesează un terminal de pasageri mult mai mare. Îi interesează și partea auxiliară, centre de conferință, hoteluri etc. Dacă nu ai servicii, traficul nu poate crește. Au o oportunitate la Iași și vor să aducă studenți din zona asiatică la Iași și să facă blocuri pentru cazare. Sunt investiții majore. În ianuarie vor veni la Iași să ne prezinte o propunere”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Modernizarea poate fi dată pe mâna privaților

Maricel Popa a arătat și de ce nu mai pot fi accesate fonduri de la Uniunea Europeană sau de la Guvern pentru ca pista să fie prelungită. „Banii de la Guvern, de la Uniunea Europeană pentru a mări pista este cam imposibil să îi luăm. Pentru terminalul cargo este foarte greu să îi luăm. De aceea trebuie să avem în vedere și banii investitorilor. Cei care aduc bani cu siguranță că au grijă să crească și traficul de pasageri și cel de marfă. Sunt două criterii necesare și importante pe care trebuie să le avem în vedere”, a mai spus Maricel Popa.