Șefii de finanțe din G20 susțin o impozitare globală a marilor corporaţii
Liderii finanțelor din marile economii ale G20 au aprobat miercuri un acord global de revigorare a impozitării a marilor corporaţii și s-au angajat să susțină sprijinul fiscal pentru economiile lor, urmărind în același timp inflația.
Miniștrii de finanțe ai G20 și guvernatorii băncilor centrale au mai spus într-un comunicat emis după o întâlnire la Washington că Fondul Monetar Internațional ar trebui să înființeze un nou fond fiduciar care să canalizeze o emisiune de 650 de miliarde de dolari a rezervelor monetare ale FMI către o gamă mai largă de țări vulnerabile.
Șefii de finanţe din Grupul G20 vor o impozitare globală a marilor corporaţii
Liderii finanțelor au remarcat în declarația lor că redresarea economică „rămâne extrem de divergentă între și în țări” și este vulnerabilă la noile variante ale COVID-19 și la un ritm inegal de vaccinări.
„Vom continua să susținem redresarea, evitând orice retragere prematură a măsurilor de sprijin, păstrând în același timp stabilitatea financiară și sustenabilitatea fiscală pe termen lung și protejând împotriva riscurilor negative și a efectelor negative”, au declarat liderii finanțelor G20 în declarație.
Având în vedere creșterea presiunilor inflaționiste determinate de blocajele și lipsurile lanțului de aprovizionare, pe măsură ce economiile se luptă să se normalizeze, liderii au spus că băncile centrale „monitorizează îndeaproape dinamica actuală a prețurilor”.
„Ei vor acționa după cum este necesar pentru a-și îndeplini mandatele, inclusiv stabilitatea prețurilor, analizând în același timp presiunile inflației în care sunt tranzitorii și rămânând dedicați comunicării clare a pozițiilor politice”, a declarat comunicatul G20.
Sute de ţări au ajuns la un acord referitor la impozitarea multinaţionalelor
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a ajuns la un acord referitor la impozitarea multinaţionalelor. Sunt 130 de state care au ajuns la acest acord ce prevede o reformă a impozitării multinaţionalelor şi instituirea a plății unui impozit minim pe profit de cel puţin 15%,
Acordul menţionat mai sus are două părti. Prima parte reprezintă rata globală de impozitare a profiturilor de cel puţin 15% iar a doua se referă la o nouă distribuire între state a drepturilor la impozitarea multinaținalelor.
Acordul încheiat joi, 1 iulie 2021 şi prevede o impozitare minimă pentru toate multinaţionalele. Acesta a fost numit de către secretarul general OECD ca fiind un acord istoric:
”După ani de lucrări şi negocieri intense, acest pachet istoric de măsuri va garanta că marile companii multinaţionale plătesc partea lor justă de impozite pretutindeni în lume”, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OECD.
Totuşi, în pofida faptului că 130 de ţări au semnat acordul, sunt câteva state care au fost reticiente fată de propunerea acordului. Vorbim de tari precum Irlanda și Ungaria