Șefa Inspectoratului Școlar General Iași susține dezvoltarea antreprenoriatului în școli și licee
„Antreprenoriatul – Responsabilitate Asumată” a fost tema pe care Inspectoratul Școlar Județean Iași – IȘJ a propus-o spre dezbatere la cea de-a cincea ediție a proiectului „Școala pentru Valori Autentice”, derulată săptămâna trecută. Invitați la masa dialogului au fost elevi, profesori, inspectori școlari, directori ai unităților de învățământ din județ. Au participat și consilieri educativi, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai mediului academic, precum și parteneri instituționali recunoscuți din comunitatea ieșeană. Aceștia au împărtășit experiențe, viziuni, exemple de bună practică, căutând soluțiile prin care Educația antreprenorială poate contribui la formarea unui comportament proactiv, angajat în problemele comunității, responsabilitate asumată de către tânăra generație.
Soluții prin care Educația antreprenorială poate contribui la formarea unui comportament proactiv
Evenimentul a fost organizat la inițiativa inspectorului general, prof. dr. Genoveva Farcaș. Aceasta a subliniat resorturile care impun dezbaterea acestui subiect în spațiul public:
„schimbările permanente și accelerate resimțite de societate, realitățile pe care nu le putem ignora, inclusiv șomajul, sau dorința firească a oricărei societăți de a pregăti tineri care să-și găsească un loc pe piața muncii și să se dezvolte personal și profesional”.
Pe de altă parte, ea a surprins totodată faptul că, la nivel european, rolul și scopul Educației antreprenoriale nu reflectă doar contextul vieții profesionale și de afaceri, ci și contextul mai general al vieții personale.
„Ultimele statistici realizate la nivel european indică faptul că tinerii au nevoie acută de acele atitudini, abilități, cunoștințe care îi pot ajuta să rezolve probleme. Spiritul de inițiativă și antreprenoriatul sunt competențe-cheie care demonstrează importanța pe care Educația antreprenorială o are, fiind relevantă nu doar la vârsta școlii, ci pe tot parcursul vieții”, a explicat prof. dr. Genoveva Farcaș.
Întâlnirea găzduită de I.S.J. Iași a fost plină de dinamism, grație schimbului real de idei dintre participanții la eveniment. Elevii invitați la eveniment au adus în prim-planul dezbaterii faptul că tinerii au nevoie mai ales de exersarea de comportamente și atitudini, pentru a fi încrezători în forțele proprii și pentru a se descurca în lumea reală. La final, inspectorul școlar general a subliniat importanța rolului directorilor și profesorilor în extinderea Educației antreprenoriale. „Încurajați-i pe elevi să se dezvolte, să le dăm aripi pentru că sigur vor genera plus-valoare”.