Șefa diplomației franceze a rămas stupefiată de ceea ce a văzut la Bucea

de: Carmen Ciobanu
17:00, 30 mai 2022

Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, aflată într-o vizită la Bucea, a declarat luni, 30 mai că ”acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple şi nu trebuie să se repete” după ce a vizitat o biserică ortodoxă cu ziduri albe, unde sunt expuse fotografii ale unor atrocităţi. Ministrul francez Colonna este primul oficial de rang înalt francez care vizitează luni Ucraina de la lansarea invaziei ruse.

”Franţa este alături de ei cu armele sale, cu aliaţii săi. Ea va face totul pentru ca pacea să revină”, a subliniat ministrul.

Șefa diplomației franceze în vizită la Bucea

Catherine Colonna, șefa diplomației franceze a vorbit despre contribuţia Franţei la ancheta cu privire la aceste presupuse crime de război de la Bucea. La fața locului au fost trimiși jandarmi francezi în vederea puneri pe picioare a unei proceduri de examinare şi identificare a cadavrelor, împreună cu anchetatori ucraineni.

”Noi am răspuns primii. Ei (jandarmii francezi) au rămas câteva săptămâni. V-au lăsat cu ce să lucraţi, iar apoi a sosit o a doua echipă”, a precizat ea.

Ministrul francez Colonna şi-a exprimat speranţa ca ”proceduri juridice să se încheie cât mai rapid posibil, pentru ca familiile să-şi poată vedea rudele odihnindu-se în mormânt”.

Numai ”rezultatul anchetei” efectuate de către autorităţile ucrainene va permite stabilirea identităţii celor care se fac vinovaţi de atrocităţi, ”pe baza faptelor, la a căror stabilire a contrbuit echipa noastră”, a subliniat Catherine Colonna.

Primul soldat rus condamnat la închisoare pe viaţă pentru crime de război

În contextul crimelor de război, amintim că în cadrul primului proces desfășurat în Ucraina în acest sens, soldatul rus Vadim Shishimarin a fost condamnat la închisoare pe viaţă, deoarece, la data de 28 februarie, tânărul l-a ucis pe Oleksandr Şelipov, un bărbat de 62 de ani, în nord-estul Ucrainei.

Tânărul militar, care a recunoscut faptele şi a declarat că doar a îndeplinit ordinul unui alt militar rus, nu a reacţionat la acest rechizitoriu.

În timpul procesului, Vadim Shishimarin s-a aflat faţă în faţă cu văduva victimei sale.

„Aveţi remuşcări pentru crima pe care aţi comis-o?”, l-a întrebat Katerina Şelipova.

„Ştiu că nu puteţi să mă iertaţi, însă eu vă cer totuşi iertare”, a răspuns soldatul cu faţa încă juvenilă.

În ziua crimei, militarul rus se afla în regiunea Sumî cu o coloană de blindate. După ce a fost atacat de forţele ucrainene, acesta, alături de alţi patru soldaţi, au furat o maşină.

„Voiam să ne întoarcem acolo unde era poziţionată armata noastră, în Rusia. În timp ce mergeam cu maşina, am văzut un bărbat care vorbea la telefon”, a explicat băiatul.

Conform declaraţiei tânărului, unul dintre soldaţii aflaţi la bordul maşinii i-a cerut să tragă pentru a evita să fie denunţat. Vădim Şişimarin a susţinut că iniţial, a refuzat, însă, un alt militar a insistat: „El mi-a spus pe un ton ferm să trag, că dacă eu nu voi trage noi vom fi în pericol”.

Așadar, aflată într-o vizită în Ucraina, într-o anchetă privind crimele de război, Catherine Colonna, șefa diplomației franceze, a rămas stupefiată de ceea ce a văzut la Bucea.