Șefa de Controlul Bolilor anunță când va începe vaccinarea anti Covid-19, în țările din UE

de: Cristian Zavastin
12:56, 22 nov. 2020

Șefa Centrului European pentru Prevenirea şi Controlarea Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, a declarat că vaccinarea anti COVID-19 poate începe pentru ţările Uniunii Europene în primul trimestru al anului viitor, potrivit Euronews.

„Optimist vorbind, cred că în primul trimestru al anului viitor ar putea începe vaccinarea, dar nu pot spune cu exactitate când. Bineînțeles că este un anunț promițător, dar încă nu avem o revizuire științifică din partea colegilor, așa că trebuie să vedem care va fi evaluarea finală”, a declarat Andrea Ammon.

Pfizer/BioNTech și Moderna, în bătălia pentru furnizarea vaccinului

Uniunea Europeană ar putea plăti 10 miliarde de dolari pentru a asigura câteva sute de milioane de doze ale vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi CureVac.

Un vaccin ar putea fi autorizat pentru utilizare în UE la „începutul anului 2021″, după anunțul că grupul farmaceutic american Pfizer și vaccinul BioNTech din Germania au demonstrat o eficiență de 90% în studiile din faza a treia.

Compania americană Moderna a anunţat săptămâna aceasta o eficienţă de 94,5% pentru vaccinul anti-COVID-19 pe care îl dezvoltă, fiind a doua companie din SUA care oferă rezultate cu mult peste aşteptări în această privinţă.

În prezent, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) se află „în discuţii zilnice cu FDA (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA) pentru a sincroniza evaluările vaccinurilor de combatere a coronavirusului”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinul va fi gratuit și nu va obligatoriu!“

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID-19 din România, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat că strategia de vaccinare a României este finalizată. Potrivit medicului militar, vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară, în niciun caz nu va fi condiționată sau obligatorie.

„România face parte dintr-un demers european și reprezintă parte egală a acestui demers, suntem pe picior de egalitate cu toate țările membre UE. Atunci când un vaccin va primi aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentelor începe distribuția simultană în toate țările care au aderat la acel contract unic încheiat de Comisia Europeană”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea nu va fi condiționată sau obligatorie

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID-19 din România a precizat că vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară, în niciun caz nu va fi condiționată sau obligatorie.

„În momentul de față pot să vă spun că ne aflăm la finalizarea strategiei naționale de vaccinare împotriva SARS-CoV-2. Vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară, în niciun caz nu va fi condiționată sau obligatorie și din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte și din surse sigure, credibile, înainte să decidă acest lucru”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a precizat că există perspectiva ca U.E. să dispună simultan de mai multe tipuri de vaccin. El a insistat că toate aceste produse vor trebui să respecte cele mai stricte standarde ale instituţiei europene de omologare.

„Vaccinul va ajunge în momentul în care va îndeplini toate standardele siguranţă, de calitate şi de eficienţă ale Agenţiei Europene a Medicamentului. Este cert că nu se va face rabat de la nicio normă de siguranţă, calitate şi eficienţă în cazul acestui vaccin. Sunt date care arată undeva spre sfârşitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie, am putea avea primul vaccin disponibil”, a precizat dr. Gheorghiţă.