Ședința de Guvern a fost suspendată. USR boicotează întâlnirea din cauza programului Anghel Saligny (PNDL 3)
Astăzi, 1 septembrie 2021, la Guvern trebuia să fie o ședință. Aceasta a fost suspendată din cauza faptului că membrii USR boicotează întâlnirea din cauza unui document. Vorbim despre faptul că niciun ministru din USR-PLUS nu s-a prezentat la ședința condusă de premierul Florin Cîțu.
Conform informațiilor existente, miniștrii de la USR-PLUS nu au dorit să participe la ședință din cauza faptului că pe ordinea de zi se afla proiectul Anghel Saligny (PNDL), proiect care nu se bucură de susținerea miniștrilor mai sus amintiți.
Ședința de Guvern a fost amânată pentru că cei de la USR PLUS nu vor pe ordinea de zi proiectul Anghel Saligny
În acest moment, proiectul nu are avizele de la Ministerul Economiei, Ministerul Justiției și Ministerul Transporturilor, toate conduse de miniștrii de la USR. Problema pentru Florin Cîțu este că în lipsa acestor avize decizia nu va putea fi publicată în Monitorul Oficial. Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a comentat decizia pe care cei din USR-PLUS au luat-o. Acesta susține că, până la câștigarea alegerilor din PNL, Florin Cîțu este vulnerabil, iar USR-PLUS poate pune presiuni. De altfel, există conflicte numeroase între PNL și cei de la USR-PLUS:
Cred că lucrurile se încurca pentru că nu se pot lua masurile și importantele decizii care corespund programului asumat de coaliţie. Vor izbucni mai multe conflicte. Problema este că țara este guvernată prost. Este o perioadă în care coaliţia este vulnerabilă, până se termină alegerile şi până câștigă alegerile Cîțu. Până atunci, Cîțu este vulnerabil iar USR-PLUS pune presiuni. a declarat jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.
Anghel Saligny, sau PNDL 3 este subiect de controverse în coaliție
Anghel Saligny, sau PNDL 3 este un proiect prin care se dorește creșterea investițiilor în localitățile din România. Totuși, cei din USR-PLUS s-au opus de la început acestui proiect mai ales din perspectiva faptului că, conform declaraţilor făcute de ei, banii ar ajunge la primari și va exista o întreagă sifonare a bugetului naţional. Pe de cealaltă parte, proaspătul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, anunţa faptul că el susţine proiectul şi că trebuie implementat pentru a putea reduce inechitatea dintre unele localități:
„Acest program „Anghel Saligny” nu este PNDL, este cu totul și cu totul altceva. (…) Acest program este o parte a unui model investițional pe care îl aplicăm în această guvernare, și anume facem reforme din PNRR, apoi din fonduri europene celelalte proiecte mari, care pot fi finanțate din fonduri europene, dar vreau să vă spun că niciodată nu poți finanța din fonduri europene un drum comunal și eu nu cred că oamenii trebuie să stea în noroi, doar pentru că nu putem finanța din fonduri europene. (…) Sunt convins că și colegii din USR vor înțelege utilitatea lui”, a spus Dan Vîlceanu, adăugând că proiectul este „absolut necesar și face parte dintr-un plan investițional”.
Primarii sunt nemulțumiți de faptul că cei din USR-PLUS se opun proiectului Anghel Saligny
Pe de altă parte, la polul opus, primarii din localităţile din România au fost nemulţumiţi de faptul că cei din USR-PLUS se opun implementării unui astfel de program.
„Trebuie să recunoaştem că prin PNDL 1 şi 2 au fost finanţate multe proiecte cu impact pozitiv asupra comunităţilor locale, iar dacă au existat proiecte care au avut probleme tehnice sau de oportunitate, trebuie identificate aceste neajunsuri şi efectuate corecţiile necesare. Nevoile de investiţii în oraşele mici şi mijlocii sunt uriaşe, iar oportunităţile oferite de fondurile europene prin PNRR sau POR nu acoperă toate aceste nevoi de finanţare”, arată Asociația Orașelor din România (AOR) într-o postare pe Facebook.