Ședința coaliției a provocat divergențe pe tema creșterii pensiilor. Discuții despre reglementarea prețurilor la energie – SURSE
Marți seară a avut loc o ședință a coaliției de guvernare, care ar fi fost marcată de divergențe între liberali și social-democrați, pe fondul creșterii pensiilor.
Conform surselor, PNL a cerut în ședință să se înceteze discuțiile legate de procentul de 9,4% din PIB pentru pensii. Liberalii ar fi susținut că nu este cazul, pentru moment, să se discute despre noi creșteri de pensii, până când economia își va reveni.
PSD a răspuns, explicând că există, în programul de guvernare, un angajament clar cu privire la creșterea pensiilor și rezolvarea inechităților din sistem. Mai mult decât atât, tot în programul de guvernare, după cum explică PSD, există o referire la optimizarea PNRR.
„PSD nu vrea decât respectarea programului de guvernare”, au spus social-democrații, potrivit surselor citate.
De asemenea, a existat și o lungă polemică despre ce pensii intră în cadrul anvelopei de 9,4%. În acest sens, PSD a susținut că nu este vorba doar de pensiile din sistemul public, ci că în acest procent intră atât pensiile militare, cât și cele speciale.
„Dacă nu scoatem procentul reprezentat de pensiile militare practic nu mai poți să faci creșteri de pensii, ceea ce este inacceptabil pentru PSD”, ar mai fi declarat social-democrații, conform surselor.
La finalul ședinței, partenerii de guvernare nu au ajuns la nicio concluzie.
PSD cere în continuare renegocierea spațiului fiscal care poate fi acordat plății pensiilor, în timp ce liberalii cred că s-a acordat la pensii suficient pentru acoperirea inflației și că mai mult România nu-și permite momentan.
Discuții despre reglementarea prețurilor energiei
În aceeași ședință, coaliția de guvernare a ridicat problema prețurilor energiei. În acest context, PNL și PSD au discutat despre reglementarea prețurilor pentru o perioadă limitată, ca o măsură de limitare a creșterii acestora, ambele partide fiind de părere că se poate găsi o formulă în acest sens.
Un alt subiect analizat la nivelul ședinței, spun sursele, a fost finalizarea hidrocentralelor de pe râul Jiu și de la Rastolnița. E nevoie de scoaterea din zona ariilor protejate a acestor investiții începute înainte de anul 2007 și ale căror lucrări sunt blocate de 3 ani din cauza situării lor în zona de arii protejate.