Ședința BPN a PNL a fost blocată de Ludovic Orban – UPDATE

de: Elena Nicoleta BUJOR
12:37, 03 sept. 2021

Membrii Partidului Național Liberal s-au reunit în ședința Biroului Politic Național, astăzi, 3 septembrie 2021, dar pentru că aceasta a fost convocată de premierul Florin Cîțu și echipa sa, nu este o ședință tocmai pe placul liderului Ludovic Orban.

Tocmai de aceea, Ludovic Orban a refuzat vehement să-i dea cuvântul liderului deputaților PNL, Florin Roman, până când a verificat dacă această ședință a fost convocată statutar.

În urma verificărilor, Orban a constatat că ședința nu a fost convocată statutar și a cerut încetarea acesteia.

UPDATE: Între Ludovic Orban și Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, cel care a și convocat ședința în mod oficial, a izbucnit un schimb extrem de dur de replici.

Mai mult decât atât, Dan Vîlceanu și Florin Roman i-au reproșat lui Orban că ”îți bați joc de PNL și de prim-ministrul României. Ai depășit orice limită!”.

După acest schimb de replici, Ludovic Orban a fost de acord, într-un final, să înceapă ședința BPN.

Ludovic Orban, despre decizia lui Florin Cîțu de a-l remania pe Stelian Ion

Ludovic Orban, preşedintele Partidului Național Liberal, a explicat că premierul României, Florin Vasile Cîţu nu a întrebat pe nimeni când l-a remaniat pe Stelian Ion, din funcția de ministru al Justiţiei. Acesta a adăugat că el a fost înştiinţat de acest lucru printr-un mesaj SMS.

Ludovic Orban a aflat cu numai două minute înainte de anunţul făcut de Florin Cîţu într-o conferinţă de presă.

„Nu văd de ce să mă întrebe pe mine sau să ceară acordul partidului că până acum s-a comportat într-un mod în care nu a consultat preşedintele partidului. Eu am fost informat printr-un SMS cu două minute înainte de declaraţia făcută de premier despre revocarea din funcţie a ministrului Stelian Ion”, a declarat Ludovic Orban.

Printr-un răspuns indirect, Orban a precizat că premierul Florin Cîţu este responsabil pentru declanşarea crizei din coaliţie.

„Oricine are ochi şi minte poate să vadă adevărul în această situaţie”, a fost răspunsul oferit de Ludovic Orban la întrebarea: Este Florin Cîţu responsabil de criza politică.

În ceea ce privește moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS, Orban a anunţat că nu va permite, atât timp cât este preşedintele PNL, niciunui parlamentar liberal să voteze împotriva unui guvern condus de PNL.

Premierul Cîţu ia în calcul remanierea tuturor miniştrilor USR-PLUS

Echipa liberală a lui Florin Cîţu ia în calcul varianta ca prim-ministrul să-i remanieze pe toţi miniştri USR-PLUS, dacă aceştia vor depune moţiune de cenzură, potrivit unor surse citate de Antena 3.

În acest context, premierul ar pune miniştri interimari din actualii membri ai cabinetului pe o perioadă de maximum 45 de zile, aşa cum se întâmpă şi la Justiţie.

Aceasta este o strategie făcută de liberalii susţinători ai lui Florin Cîţu, în situaţia în care cei de la USR-PLUS vor depune moţiune de cenzură, pentru că este exclus scenariul ca premierul să demisioneze, aşa cum cer partenerii de guvernare.

În momentul de față, sunt două curente în PNL: sunt liberalii susţinători ai lui Florin Cîţu care îi spun premierului să-i remanieze pe toţi miniştri USR-PLUS, dacă partidul condus de Dacian Cioloş şi Dan Barna va depune moţiune de cenzură împotriva guvernului din care fac şi ei parte.

Unii miniştri USR-PLUS nu vor să voteze moţiunea

Atunci, premierul ar putea să pună miniştri interimari pe portofoliile deţinute acum de membri USR dintre actualii membri ai cabinetului, adică de la PNL sau UDMR.

În acelaşi timp, în PNL există şi membri apropiaţi ai lui Cîţu care îi spun premierului că nu aceasta ar fi strategia cea mai bună în acest moment, pentru că dacă aceştia depun moţiune, cel mai bine ar fi să se negocieze cu anumite facţiuni din formaţiunea lui Barna şi Cioloş.

Unii liberali susţin că o parte din miniştri USR nu doresc să iasă de la guvernare, aşa cum e Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor europene, şi ar dori să-i convingă pe aceştia să nu semneze moţiunea de cenzură.