Sectorul COVID-19 de la Spitalul „Sfânta Maria”, în conservare! Medicii ieșeni se pregătesc pentru valul 5. Alina Belu: „Trebuie să fim pregătiți!”
Incidența cazurilor de COVID-19 în rândul copiilor ieșeni se menține scăzută, însă medicii au început să se gândească deja la valul 5 al pandemiei, preconizat în perioada ianuarie – februarie 2022. Ieri, 29 noiembrie 2021, erau internați doar 5 pacienți la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași. Dintre aceștia, un sugar se afla în secția de anestezie și terapie intensivă
Medicii ieșeni de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” se pregătesc deja pentru valul 5 al pandemiei. Numărul cazurilor de COVID-19 în rândul copiilor se menține scăzut, iar conducerea unității medicale se gândește să conserve sectorul COVID-19, odată cu micșorarea incidenței. Specialiștii le recomandă părinților să evite expunerea copiilor în locuri aglomerate în această perioadă.
„Se menține trendul de 5 copii pe zona roșie și 0-1 în zona ATI, de aproximativ două săptămâni. Suntem într-un platou. În momentul în care nu vor mai fi pacienți pe zona ATI sau zona roșie, acest sector va intra în conservare, având în vedere că ne așteptăm la valul 5, în perioada ianuarie – februarie 2022, și să fim pregătiți. Din ceea ce am observat noi, numărul copiilor pozitivi Covid scade când se diminuează trendul și la adulți. Când scade rata de infectare la adulți, se resimte și la copii. Cel mai probabil, când va crește din nou incidența la adulți, se va majora și la copii. Le recomandăm tuturor părinților acum, în preajma Sărbătorilor de iarnă, să evite cât mai mult să își expună copiii în aglomerații”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași.
Un singur copil internat în Secția ATI-COVID-19
Ieri, 29 noiembrie 2021, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași erau internați doar 6 pacienți, dintre care 5 în zona roșie non-ATI, cu forme ușoare, și un sugar se afla în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). Pacientul din Secția ATI este internat de 4 zile, cu o formă medie, iar medicii speră într-o evoluție bună. Specialiștii au menționat că, în cazul minorilor, cei mai mulți pacienți care au complicații COVID-19 sunt cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani, iar cei mai mulți dintre adolescenții infectați prezintă și alte afecțiuni.
„În acest moment, avem pe zona de anestezie și terapie intensivă COVID-19 un pacient. Am avut săptămâna trecută o zi în care nu a fost niciun pacient în zona ATI. Pe zona roșie, non-COVID-19, avem 5 locuri ocupate. Pacientul de la ATI este un sugar, venit pe data de 26 noiembrie 2021, și sperăm într-o evoluție favorabilă.
Cei mai mulți pacienți care au complicații COVID-19 sunt între 0 și 3 ani și au nevoie de îngrijire de terapie intensivă. În schimb, adolescenții de 16-17 ani sunt pacienții care au comorbidități, diabet, boli neurologice. Au fost în luna septembrie câteva cazuri în care părinții veneau cu cei mici la spital când erau deja în stare gravă, dar, din fericire, acum, când se constată o înrăutățire a stării de sănătate a copilului, vin către noi”, a adăugat Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași.