Secția Pașcanu a Spitalului de Pneumologie poate fi refăcută prin PNRR! CJ Iași cere aproape 12 milioane de lei pentru fostul sanatoriu TBC
Secția Pașcanu, imobil administrat de Spitalul de Pneumologie din Iași, poate fi reabilitată prin PNRR. Consiliul Județean Iași va depune un proiect cu o valoare maximă de 11,8 milioane de lei pentru reabilitarea clădirii-monument istoric din zona Tătărași
O secție a Spitalului de Pneumologie din Iași ar putea fi refăcută prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Imobilul în care funcționează Secția Pașcanu, din cartierul Tătărași, se află înr-un stadiu avansat de degradare.
Astfel, Consiliul Județean (CJ) Iași va căuta să obțină fonduri prin PNRR pentru a putea reabilita clădirea aflată pe lista monumentelor istorice.
Secția Pașcanu poate fi reabilitată prin PNRR
Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 11,8 milioane de lei (2,3 milioane de euro). Oportunitatea investiției va fi discutată la ședința ordinară a plenului Consiliului Județean Iași de miercuri, 27 aprilie 2022. Pe ordinea de zi vor fi analizate și alte proiecte de hotărâre. Prin PNRR va fi reabilitată și clădirea Filarmonicii de Stat ”Moldova” Iași.
Conducerea Filarmonicii ieșene a discutat cu Cseke Attila, ministrul Dezvoltării Regionale, pentru susținerea investiției prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Dosarul a fost depus de Consiliul Județean (CJ) Iași, principiul de finanțare fiind ”primul venit, primul servit”. Prin PNRR se vor aloca 21,7 milioane de lei (4,3 milioane de euro), restul investiției, de până la 11 milioane de euro, urmând a fi acoperit de CJ Iași.
Dezastru la imobilul de pe strada Pașcanu: clădirea este pe lista celor cu risc seismic
Clădirea Spitalului Pașcanu, de pe strada cu același nume, este încadrată în clasa de risc seismic 2, necesitând lucrări de consolidare / reconstrucție.
”Clădirea a fost dată în folosinţă în anul 1858, funcționând de la început ca sanatoriu TBC, deservind populaţia municipiului Iași, dar şi a județelor învecinate. Prima variantă, cea optimă, propune intervenții la nivelul tuturor elementelor structurale: fundațiilor, soclului, planșeelor, pereților structurali în zonele rezultate sensibile din breviarul de calcul, șarpantei în variantă metalică, injectări în zonele fisurate cu mortar de var hidraulic, refacerea scării principale din beton armat. Cea de-a doua variantă, cea minimală, propune intervenții mai reduse față de prima soluție. Astfel, se renunţă la înlocuirea scării, iar şarpanta se propune a se realiza din lemn, fapt ce ar duce la încadrarea construcției în gradul IV de rezistenţă la foc. De asemenea, se propune ca injectările fisurilor să fie realizate cu mortar de ciment”, se arată în proiectul de hotărâre.
Un nou spital de boli respiratorii, în Iași
Spitalul de Pneumologie ar urma să fie transformat în unitate medicală pentru afecțiuni respiratorii, care va fi construită în zona Bucium, pe locul Secției Clunet. Noul proiect are o valoare totală de circa 116 milioane de euro.
Zona vizată pentru noul spital de boli respiratorii este cartierul Bucium. În acel loc, actualul Spital de Pneumoftiziologie deține o suprafață de circa 42.977 mp de teren, pe care sunt edificate unele construcții vechi. Dacă Secția Pașcanu va fi reabilitată prin PNRR, clădirea poate fi folosită pentru alte proiecte.