Secretul succesului lui Florin Vechiu, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Iași. Era plătit regește, dar a renunțat la locul de muncă pentru a face altfel de preparate: „Asta mă face fericit” – GALERIE FOTO/VIDEO

de: Redacția BZI
02:00, 16 dec. 2021

Florin Vechiu, în vârstă de 55 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Iași. Începând cu anul 1987, a muncit în mai multe restaurante cu tradiție unde a reușit să se facă respectat și apreciat, de aceea era plătit bine. În urmă cu 4 ani însă, a renunțat la ceea ce făcea și s-a axat pe produsele afumate în propria sa gospodărie. Clienții nu au întârziat să apară și spune că are profit, în cele mai bune luni făcând vânzări de mii de euro

Florin Vechiu este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Iași, cu o experiență de peste 30 de ani. Meseria de bucătar i s-a părut una de viitor, de aceea a făcut școala profesională în domeniu. S-a angajat în mai multe restaurante din Iași, printre acestea fiind „Unirea” sau „Dunărea”, restaurantul din Târgu-Cucu, devenit celebru în Iași. Spune că a învățat multe lucruri în domeniul în care a muncit și nu ar renunța niciodată la această meserie. A început să muncească pe salarii mici și după ani de muncă a ajuns să fie plătit regește.

„Sunt bucătar din 1987. Am început ca toată lumea, pe salarii mici, dar apoi am evoluat și am început să câștig mai bine. Au fost perioade grele, mai bune, însă am trecut peste toate. Din păcate, erau situații când nu veneau clienții și patronii căutau variante să reducă din cheltuieli. Ne plăteau destul de prost, ne puneau să închidem lumina, să reducem consumul de gaz și tot așa. Dar mereu mi-am făcut treaba pentru care am fost plătit și am încercat să păstrez o relație bună cu toți colegii mei din domeniu pentru că sunt destui bucătari buni în Iași”, spune Florin Vechiu, bucătar.

Florin Vechiu: „Când mi-am dat demisia, soția mi-a zis că sunt nebun”

Ieșeanul spune că după 34 de ani în domeniul HoReCa, a decis să renunțe la munca într-un restaurant. Spune că deși câștiga bani frumoși, nu a mai vrut să lucreze la patron, ci să fie propriul său patron. A început să facă preparate din carne afumate și murături, iar începuturile afacerii sale au fost dificile.

„Când mi-am dat demisia, soția mi-a zis că sunt nebun. Cine renunță la un salariu de 1.300 de euro pe lună? Am început cu două butoaie de murături. M-am dus pe la șaormerii și îi întrebam pe patroni dacă au nevoie de murături. Unii cumpărau de la mine, alții nu. Dacă nu aș fi făcut asta, nu cred că mai eram fericit, dacă munceam o zi cu o zi la restaurant. Stăteam uneori non-stop în bucătărie. Am zis că nu se poate așa. Când mi-am dat demisia, am vrut să fac un fel de pensiune pentru bucătari, pentru cei care veneau la Iași din alte zone din țară. Dar apoi am zis să merg pe preparate afumate și am avut succes cu ele. Am fost plecat și puțin în Italia, unde am câștigat 3.000 de euro. Când m-am întors, am vrut să mă apuc de taximetrie, dar nu a fost de acord soția (n.r-râde)”, mai povestește Florin Vechiu.

În edițiile anterioare a fost prezentată și povestea Cocuței Bujor, care a muncit în străinătate, dar nu s-a acomodat și s-a întors în Iași, unde a dezvoltat o afacere de succes cu legume.

Florin Vechiu spune că afacerea sa are succes și s-a dezvoltat treptat

Bucătarul afumă la lemn preparate din carne, în propria gospodărie. Spune că nu duce lipsă de clienți, mai ales medici sau profesori care nu au timp să gătească și vor să aibă de toate pe masa de Crăciun sau Revelion. În lunile cele mai aglomerate face vânzări de câteva mii de euro.

„Dacă nu ar fi profitabil, nu aș mai continua. Noi am făcut toate investițiile eșalonat. Întâi beciul, clădirea, echipamente. Acum vrem să facem bucătăria pentru catering. Am investit vreo 50.000 de euro în tot ce am acum. Visul nostru este să ieșim pe piața din Iași cu un magazin, de unde să vină oamenii să cumpere direct. Mi-am propus să fac o afumătură bună și să-i mulțumesc pe toți clienții mei. Chiar dacă am mai avut două-trei reclamații, am ajuns la o înțelegere cu oamenii. Eu lucrez continuu acum pentru că e cererea mare. Minimum 12-14 ore afumăm carnea. Avem și 250 de butoaie cu murături pe care o să le vindem. Sunt persoane care câștigă bine în străinătate și vin acasă să investească bani, vor rapid profit. Eu am făcut totul treptat și am succes”, mai spune Florin Vechiu, bucătar din Iași.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea bucătarului de lux Lucian Rusanu.