Secretul murăturilor în saramură. Rețeta bunicii pentru un preparat culinar desăvârșit
Tot mai multe gospodine vor să afle secretul murăturilor în saramură. Când vine vorba de murături, rețetele sunt diverse și inedite. Pentru a obține acasă niște murături gustoase și aromate, trebuie să ținem cont de câteva trucuri simple. Iată rețeta bunicii pentru un preparat culinar desăvârșit.
Secretul murăturilor în saramură, delicioase și ușor de făcut
Dacă vrem să pregătim acasă niște murături savuroase pentru iarnă trebuie să ținem cont de câteva trucuri din rețeta de odinioară a bunicii. Pentru ca murăturile să nu se înmoaie și să își păstreze gustul o perioadă lungă de timp avem nevoie de câteva ingrediente alese cu grijă pentru a pregăti saramura perfectă.
În saramura în care se pun gogonelele sau castraveții murați vom adăuga usturoi, boabe de muștar, foi de dafin și boabe de piper negru. De asemenea, pentru a oferi murăturilor o aromă deosebită, putem pune hrean, mărar, frunze și rădăcină de țelină, dar și frunze de vișin.
Pentru a pregăti o saramură perfectă de murături vom folosi sare grunjoasă pentru ca acestea să nu se înmoaie pe timp de iarnă. La fel de importantă este cantitatea de sare și apă, la un litru de apă adăugându-se o lingură de sare.
Dacă ținem cont de aceste trucuri din rețeta bunicii, la final vom obține niște murături savuroase, care își vor păstra aroma o perioadă îndelungată. Din cămară nu trebuie să lipsească și un compot gustos făcut după rețeta tradițională. Mai mult, gospodinele pregătesc pentru sezonul rece și o socată delicioasă, aromată și bogată în vitamine.
Rețeta bunicii pentru cele mai bune murături
Pentru a pregăti acasă murături în saramură vom avea nevoie de 2,5 kg de gogonele sau castraveți, 2 morcovi, câteva flori de conopidă, 4 linguri de sare grunjoasă, 1 tulpină de hrean, mărar uscat, frunze de țelină, 4 foi de dafin, 8 căței de usturoi, boabe de piper și boabe de muștar.
Mai întâi se sterilizează borcanele în care se vor pune gogonelele sau castraveții la murat. După aceea, se spală legumele, se curăță și se taie rondele. Ulterior, punem la foc 3 litri de apă în care adăugăm 4 linguri de sare. Când apa dă în clocot, se ia de pe foc.
După aceea, se așază pe fundul borcanelor un strat de crenguțe de mărar uscat împreună cu câteva frunze de țelină. Se pun gogonelele sau castraveții în borcane împreună cu conopida și rondelele de morcovi. Se toarnă apoi boabele de muștar și cele de piper printre murături și se adaugă frunzele de dafin, din nou mărar și țelină.
La final, se toarnă saramura fierbinte peste gogonele sau castraveți. Se sigilează borcanele cu murături cu o folie, apoi se închid foarte bine și se depozitează într-un loc uscat și răcoros.
După ce se sigilează borcanele cu murături, este bine să le întoarcem invers și să le acoperim cu prosoape. Putem lăsa borcanele așa pe tot parcursul nopții pentru a se steriliza la rece, apoi le depozităm în cămară. Murăturile pot fi pregătite foarte ușor acasă, iar dacă ținem de câteva trucuri, vom obține un preparat culinar desăvârșit.
Gogonelele sau castraveții murați sunt pe placul multora dintre noi, de aceea este important să știm cum să preparăm corect saramura pentru a obține niște murături gustoase și aromate.