Secretul ciorbei rădăuţene a fost dezvăluit de o gospodină din Bucovina. Cu această reţetă nu vei da greş vreodată
Secretul ciorbei rădăuţene. Ţara noastă este cunoscută pentru mâncarea tradiţională foarte gustoasă. Pentru cei care aleg o vacanţă în frumoasa Bucovina, este de neconceput să nu încerce o ciorbă rădăuţeana făcută ca la ea acasă. Mai uşor de gătit decât ciorba de burtă, ciorba rădăuţeana este apreciată chiar şi de cei mai pretenţioşi gurmanzi. Legenda spună că aceasta mâncare a fost inventată de o gospodină din Bucovina care a reuşit să o facă experimentând. Aceasta a dorit să facă o ciorbă de burtă dar a înlocuit burtă cu carnea de pui. Astfel a ieşit ceea ce cunoaştem astăzi: ciorba rădăuţeana.
Ingrediente pentru 4,5-5 litri
Un piept mare de pui cu piele şi os
O ceapă
O ţelina de mărimea unui măr
Un păstârnac
O rădăcină de pătrunjel
2-3 morcovi
Un gogoşar şi un ardei gras roşu
3 ouă
200-300 ml smântână 20% grăsime
Una-două linguri oţet
3-4 căţei de usturoi
O legătură pătrunjel
Secretul ciorbei rădăuţene. Mod de preparare
Pieptul de pui se taie în două de-a lungul şi se pune la fiert într-o cantitate suficientă de apă. Se dauga sare încă de la început. După ce a tras primul clocot şi aţi cules spumă adăugaţi ceapă întreagă şi rădacinoasele tăiate în bucăţi mari. Când au fiert atât carnea cât şi legumele vor fi scoase din oala. Carnea va fi dezosata şi curăţată de piele. Aceasta va fi tăiată fâşii întocmai ca la ciorba de burtă. Albitura (ţelină, păstarnacul şi rădăcina de pătrunjel, opţional şi ceapă) vor fi puse în blender cu o cantitate suficientă de apă. Acestea vor fi pasate până se vor transforma într-o cremă. De asemenea putem folosi o sită dacă nu avem robot de bucătărie.
Faşiile de carne se vor adăuga în supă odată cu piureul de rădacinoase. Morcovul se va tăia rondele. dacă vreţi ca ciorba să aibă o culoare portocalie, puteţi pasă şi morcovul. Se pun la fiert şi cubuleţele de gogoşar şi ardei copt. Pot fi folosiţi gogoşari puşi la oţet, gustul fiind chiar mai bun.
Smântână se amestecă bine cu gălbenuşul, se pune supă fierbinte câte puţin şi după ce se subţiază se adăugă în oală. Se adăugă usturoiul pişat că la mujdei şi se lasă la fiert 2-3 minute. Atenţie, dacă usturoiul va fierbe mai mult îşi va pierde gustul, dacă fierbe prea puţin va oxida. La final se pune oţetul (e de preferat oţet de la gogoşari).
Condimentele se pun după gust, dar şi smântâna şi ouăle. Sarea, oţetul şi usturoiul se pun după gust. E de preferat să fie adăugate cu moderaţie şi să fie completat gustul în timpul mesei. Pătrunjelul tocat se adăugă în farfurie când e servită ciorba rădăuţeana. Se serveşte cu ardei iuţi.