Secretarul-șef de la o școală din Iași a primit o majorare salarială de 7 lei. Marinela Bejenaru lucrează de 43 de ani în învățământ: „Nici înainte de revoluție nu era așa” – GALERIE FOTO/VIDEO
Marinela Bejenaru este secretar-șef de peste 40 de ani la Școala Gimnazială Lețcani din județul Iași. Deși ocupă funcție de conducere, femeia are un salariu mic ce pare că nu mai crește. În luna ianuarie a acestui an, angajata a fost surprinsă să vadă că pe lângă leafa ce nu depășește lunar 3.400 de lei se afla „rătăcită” și suma de 7 lei
Marinela Bejenaru se numără printre angajații nemulțumiți ai învățământului românesc. Aceasta muncește de 43 de ani în cadrul școlii din Lețcani, dar banii nu mai ajung pentru nimic, în timp ce guvernanții se fac că plouă.
„De 43 de ani sunt secretară la Școala Gimnazială Lețcani, mă ocup de aproape 800 de copii împreună cu contabila. Vin părinți cu elevi și din satele alăturate, Cucuteni, Bogonos, grădiniță, totul trebuie monitorizat de mine. Nici înainte de `89, adică înainte de revoluție, nu era așa. Măcar înainte aveam o indemnizație de conducere pentru funcție. Dacă mă compar cu salariile executivului, iau mai puțin.
De exemplu, informaticianul ia mai mult cu câțiva lei la brut. Repet, eu am funcție de conducere, sunt și juristul unității, avem bursieri, dăm rechizite, tichete, numai moașă comunală nu sunt… Cu Edusal-ul, la fel, aplicația de salarizare ce ar trebui scoasă… Dacă e vreun control și se întâmplă ceva, eu răspund, eu iau amendă. Nu este corect”, a declarat Marinela Bejenaru.
Cum a primit 7 lei în plus secretarul-șef de la o școală din Iași
Marinela Bejenaru a oferit reporterilor BZI detalii suplimentare despre parcursul său profesional. În luna ianuarie, secretara cu ani grei de vechime a fost jignită prin „majorarea” acordată de către guvernanți.
„Deci am 3.400 de lei net. Dacă prețurile nu explodau, poate era altfel, comparativ cu alte perioade. Inflația asta ne-a dărâmat pe toți. După greva asta voi munci de îmi vor sări capacele. Trebuie să recuperăm ce nu am făcut acum. Ți-e milă și de părinți, încep înscrierile la Evaluare, Bac, trebuie eliberate foi matricole, trebuie, trebuie… La bază sunt absolventă a Liceului «Eminescu» din Iași.
Apoi am terminată facultatea. Mai departe am făcut Drept și Administrație publică. Știam de toate, toate spețele, am vrut să am o diplomă ca să beneficiez și de un loc de muncă cu o majorare salarială. În final s-a dovedit că m-am înșelat, studiile nu prea mi-au garantat asta. Nouă ni s-au blocat salariile printr-o Hotărâre de Guvern dată în 2018. Niciodată nu au fost majorate serios, nu am luat niciodată 4.000 de lei. Majorările au fost infime de atunci pentru orice funcție de conducere.
Ultima dată am beneficiat de o majorare de 7 lei, vă dați seama? În ianuarie 2023 s-a întâmplat minunea asta. Ce să faci cu 7 lei în plus? Și noi, și directorii suntem în aceiași situație. Brutul maxim e 5.700 de lei, dacă scazi din ăștia 45 la sută, rămâi așa… Cu 3.000 și ceva de lei. Secretarii nu sunt mai puțin lipsiți de profesionalism. Știm cât efort depun profesorii, suntem împreună”, a menționat Marinela Bejenaru.
Bani puțini, nevoi multe
Secretarul-șef a susținut că venitul pe care îl câștigă este bine împărțit, astfel încât măcar nevoile să fie acoperite. Nici vorbă de vacanțe sau alte dorințe. Soțul, șofer pe microbuz la școală, are un salariu și mai mic.
„Locuiesc în Lețcani dintotdeauna. Aici m-am născut. Este foarte greu. Trebuie să renunți la multe. Când mergi într-un magazin te gândești ce alegi, nu te poți îndrepta spre o marfă de calitate. Eu, stând la țară, mai cresc un pui, ceva, dar tot e greu. Nici nu vine vorba să mergi undeva, să spui că îți comanzi sau îți cumperi ce dorești. Ei și-au bătut joc de noi. Soțul meu este șofer pe microbuz școlar și ia 2.400 de lei în mână, el are 33 de ani de muncă. Nu toți șoferii iau atât.
De ce? Nu e aceiași muncă ? Am un băiat, este la casa lui, să zicem că nu depinde de noi, dar poate sunt situații în care ar trebui sprijinit. O pot face doar moral. Mă doare că oamenii nu înțeleg, este un consum psihic foarte mare. În școală, la fel, există o încărcătură emoțională. Oamenii ar vrea să nu mai fie stresați copiii, dar, când vezi că pentru alte categorii sociale sunt bani și li se oferă fără să iasă în stradă, îți pui niște semne de întrebare. Nu faci asta de drag”, a precizat Marinela Bejenaru.