Secretarul general NATO: „Salutăm oferta Franței de a conduce grupul din România

de: BZI.ro
18:31, 16 feb. 2022

Miniștrii apărării din țările NATO s-au reunit miercuri la Bruxelles pentru o întrunire care va dura până joi și în cadrul căreia se va discuta un plan ce prevede crearea de noi grupuri multinaționale de luptă în Europa de Sud-Est.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, a confirmat intenția statelor membre de a înființa aceste grupuri tactice în statele de pe Flancul estic.

„Asistăm la cea mai mare concentrare de forțe militare după Al Doilea Război Mondial. Am avertizat Rusia că o agresiune va avea un cost mare. NATO rămâne pregătită pentru dialog. Nu este prea târziu pentru îndepărtarea de marginea conflictului. Nu vom face compromisuri pe marginea principiilor de bază ale Tratatului Alianței. Nu știm ce se va întâmpla în Ucraina (…) Regret să o spun, dar este noua normalitate în Europa (…) Am decis să luăm în considere constituirea de grupuri tactice de luptă și salut oferta Franței de a conduce grupul din România”, a spus Stoltenberg, într-o conferință de presă la sediul Alianței.

Inițiativa NATO ar putea duce la crearea a mai multe grupuri tactice multinaționale în Europa de Sud-Est, formate fiecare din 1.000 de militari, în Bulgaria și România și, posibil, și în alte state membre.

Slovacia și Ungaria sunt, de asemenea, avute în vedere pentru prezența unor astfel de grupuri dar lucrurile urmează să fie clarificate, date fiind apropierea dintre premierul Viktor Orban și Vladimir Putin și declarația recentă a Budapestei, conform căreia nu va găzdui trupe NATO suplimentare pe teritoriul național.

Franța s-a oferit să contribuie cu militari și să conducă grupul tactic din România. În prezent, NATO menține prin rotație trupe în Europa de Est. Este o așa-numită prezență constantă, dar nu permanentă.

O decizie finală cu privire la noul plan va fi luată în cursul primăverii.

Ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, NATO a înființat patru grupuri de luptă în Estonia, Lituania, Letonia și Polonia.

Ele sunt susținute de tancuri, apărare aeriană şi unități de supraveghere şi sunt formate din 1.500 de trupe, prin rotație.