Secretarul de stat MAI, Raed Arafat, anunţ de ultimă oră în contexul pandemiei de COVID-19: Situaţia este una îngrijorătoare – LIVE VIDEO

de: BZI.ro
14:33, 09 sept. 2021

În aceste momente, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a precizat faptul că România traversează un context dificil din punct de vedere al pandemiei de COVID-19.

Înainte de Raed Arafat, în conferinţă de presă a vorbit și premierul Florin Cîțu care a anunţat că starea de urgentă a fost prelungită.

Raed Arafat: Se vor mări numărul de locuri la Terapie Intensivă

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că România traversează o situație dificilă și că se încearcă mărirea numărului de locuri de la Terapie Intensivă:

Singură modificare este la testele antigen. Testele vor fi valabile la 48 de ore ca să fim în conformitate cu alte state. Voi puncta câteva aspecte. Am activat din nou la nivel înalt centrul de comandă, acolo este şi partea de control al Ministerului Sănătăţii. Se lucrează 24 din 24 de ore. Acolo găsim reprezentanţi de la MS, de la MAE dar şi Poliţie, Jandarmerie. De observat, din 1 iulie când aveam 31 de cazuri, astăzi suntem la 2226 cazuri. Creșterea este una importante care a dus la creșterea de la Terapie Intensivă la peste 500 de. În ultimele 24 de ore au intrat în Terapie Intensivă peste 50 de pacienţi. Incidența pe plan național este de 1..24. Într-o săptămână au fost 50 de cereri de transfer pacienți dintr-o localitate în alte. Au fost semnate peste 100 de cereri de detașare de personal. La acest moment, în baza informărilor pe care le avem exită 864 de paturi ATI dintre care peste 500 sunt ocupate. Au avut loc discuții de la MS și se lucrează la creșterea capacității paturilor de Terapie Intensivă. MAI ne-a confirmat că spitalul Ana Aslan va relua activitatea de Terapie Intensivă. Vom avea încă 12 paturi de ATI. Avem mai multe locații în care vom crește numărul de paturi de ATI prin detașare de personal și de materiale.

Multi pacienți bolnavi s-au dus la muncă deși aveau simptome

Raed Arafat a declarat faptul că sunt mai multe cazuri de persoane care pur și simplu sunt simptomatice care au decis să nu se testeze și au mers la muncă. Chiar dacă nu sunt multe persoane, acest lucru poate duce la o misiune mai dificilă pentru autorități. Pe de altă parte, Arafat a declarat faptul că este periculos ca persoanele să meargă târziu la medic:

În ultima perioadă s-au prezentat peste 3000 de pacienți, au fost confirmați pozitiv peste 700. Mulți pacienți vin târziu, în unele UPU-uri, au aflat că pacienții care știau că sunt simptomatici au mers la locul de muncă. Acest lucru face foarte greu efortul nostru. Dacă ai simptome nu de du la muncă, poartă mască si te testezi. Intri în izolare și apoi ajungi să fii consultat. Aplicarea tratamentului tardiv poate pune viața pacientului în pericol. Cine are simptome să se testeze să ia legătura cu medicul de la familie și să nu meargă la muncă. Au fost situații în care unii pacienți care erau pozitivi au refuzat tratamentul și au plecat fără să mai poată fi opriți. Sunt multe dezinformări, dar dacă ne comportam așa, vom ajunge să avem o creștere mult mai mare a cazurilor. Numai împreună putem învinge pandemia. Vaccinarea este singura soluție pentru a reduce mortalitatea și infecția. Vaccinurile sunt gratuit, sunt peste tot, puteți accesa orice vaccin pe care îl dorești. Trebuie doar să vrei.

 

Nu se pune problema de restricţii pentru persoane nevaccinate.

Raed Arafat a vorbit despre posibilitatea de a introduce restricții pentru persoanele nevaccinate. Acesta a explicat că nu se vor introduce restricții pentru această categorie de persoane. De altfel, în unele situații sunt diferențe între cei care s-au vaccinat și cei care nu s-au vaccinat. Medicul a menționat că nu poate fi vorba despre o discriminare mai ales că la nivel de CEDO s-a pus problema aceasta și au fost luate decizii în cunoștință de cauză:

Nu sunt restricţii suplimentare pentru persoanele vaccinate. Că în unele zone pot intra persoanele vacccinate și cu teste e altă discuţie. Eu nu văd restricţii ci văd protecţie pentru persoanele nevaccinate. Am văzut decizii la nivel internaţional, la CEDO. Nu este o chestiune de discriminare ci doar una de asigurare că persoanele care interacţionează nu se supun unui risc. Nu avem prevederi de a introduce măsuri de restricţii pentru persoanele nevaccinate. Nu putem scoate incidențele. Nici nu se pune problema. România nu a mers pe restricții foarte dure. Nu putem strica mecanismul prin care am trecut totuși destul de controlat. Să renunțăm la măsurile luate.

Pe de altă parte, Raed Arafat a vorbit și despre obligativitatea purtării măștilor de protecție în exterior.