Seceta face ravagii în județul Iași! Fermierii sunt afectați și de prețul mare la motorină. „Cea mai mare durere e când iei cisterna de motorină goală”
Seceta face ravagii în județul Iași, iar fermierii se tem de tot ce e mai rău. Prețul la motorină afectează recoltarea cerealelor din această perioadă
Fermierii din Iași se tem că situația din anul 2020, când seceta a distrus culturile și a provocat pagube însemnate, ar putea să se repete. Aceștia spun că vor fi pierderi și în acest an, pentru că seceta s-a instalat treptat din toamna anului trecut, iar unii agricultori au întors culturile și au semănat altceva, pentru a mai salva din producția de anul acesta.
„O să fie pierderi! Deja s-a instalat seceta. S-a pornit cu un deficit de apă la rapiță și cultura de grâu. Încă nu am început recoltatul. Rapița am întors-o în primăvară. Porumbul și floarea să zicem că e acceptabil cum se prezintă până acum dar au nevoie de apă. Dacă vorbim de motorină, și aici situația nu e bună. Noi plătim la 9 lei și ceva pentru motorină. Motorina se calculează pe hectar. Avem undeva un minim 40 de litri până la 60, 70 de litri, în funcție de tehnologia de cultură folosită. Eu administrez 90 de hectare. A început greu anul agricol, din toamnă și ținând cont de contextul global, regional, presiunea exporturilor… Una e să produci grâu în Ucraina cu 2 lei și cu 9 lei în România. Prețurile vor fi mai mari, clar. Când oferta e mai mică și cererea mare, clar prețurile vor fi mai mari. Nu poți să produci, dacă nu folosești motorină, gaz. Toate pachetele de sancțiuni împotriva Rusiei se întorc împotriva noastră, a consumatorilor, eu resimt ca un consumator scumpirile. Cetățenii români ar trebui să aibă prioritate, pentru ca aceștia să resimtă mai puțin șocurile”, susține Ciprian Stegaru, fermier din comuna Holboca, Iași.
Seceta face ravagii în județul Iași și în acest an
Fermierii care au început recoltarea au avut producții mici, din cauza secetei. La unele culturi, au înregistrat deja pierderi însemnate iar speranțele că vor avea un an bun agricol sunt mici.
„Am început recoltarea. Jumătate de suprafață din cea cultivată cu orz și grâu e compromisă. Noi am cultivat 200 și ceva de hectare, iar până acum am recoltat orzul, 55 de hectare. Am producție de 3 tone, la hectar, iar la grâu va fi tot pe acolo. Porumbul se tot usucă. La rapiță și floare ar fi mai bine. Noi avem 800 de hectare în comuna Țibănești”, susține Cezar Musteață, fermier din Iași.
Mai mult, în ultimele două săptămâni s-a dublat suprafața irigată în județ, potrivit datelor furnizate de Agenția de Îmbunătățiri Funciare, Filiala Iași. Astfel, dacă fermierii din județ irigau 4.700 de hectare în urmă cu două săptămâni, acum se irigă 10.000 de hectare. Seceta s-a instalat în județul Iași de la începutul acestui an iar fermierii au preconizat că vor fi probleme cu producția însă nu au fost băgați în seamă de cei care puteau să ia măsuri care să ajute agricultura.
Cezar Mustață: „Prețurile au luat-o razna”
Fermierul ieșean Cezar Musteață mai spune că nu au fost luate măsuri care să ajute fermierii în ceea ce privește prețul la motorină și că lipsa apei se va concretiza în producții mici și prețuri mari, inclusiv la raft.
„Când a fost Covid și a scăzut prețul la motorină la 4 lei, subvenția era 1,8 lei, pe litru. Acum s-a dus la 1,6 lei litrul și motorina e 9,30 lei. Consumăm mai mult de 78 de litri, cât e cota la hectar pentru subvenție. În jur de 100 de litri pe hectar. Cea mai mare durere e când iei cisterna de motorină goală. E posibil să rămânem și fără pentru că acum duc motorina la ucraineni. Prețurile au luat-o razna. Transportatori nu avem, nu mai sunt mașini să ducem marfa în port pentru că micii transportatori au falimentat. Era 20-30 de euro pe tonă transportul acum e 50 de euro transportul la grâu. Pe Bursă a scăzut prețul. Grâul era 2 lei kilogramul, acum 1,5 lei, iar la rapiță a scăzut prețul. Dacă nu avem apă o să fie și mai greu. Noi fiind în sudul județului nu avem sursă de apă. Firmele sunt autorizate să sape doar puțuri la 60 de metri adâncime, nu de mari adâncimi. Ne gândim să asigurăm și apa măcar pentru 30 la sută din suprafață, să facem prin picurare un sistem de irigații. În sudul țării e zonă defavorizată dar la noi, unde an de an lovește seceta, nu e zonă defavorizată?”, spune Cezar Musteață, fermier din Iași.
Fermierii spun că se repetă aceeași situație din anul 2020, când seceta a calamitat peste 100.000 de hectare cu grâu, porumb sau rapiță, din județul Iași. Ca și în urmă cu 2 ani, seceta face ravagii în Iași mai ales la grâu și floarea soarelui.