Seceta extremă din 2020 face ravagii. Fermierii din Iași irigă și 16 ore pe zi pentru a salva culturile de porumb și floarea-soarelui. Producția va fi redusă la jumătate față de anul 2019
Seceta extremă din 2020 a determinat fermierii din Iași să irige porumbul și floarea- soarelui mai mult decât se așteptau. Cei care au încheiat contracte cu ANIF au primit apa gratis, astfel că au irigat și 16 ore pe zi. Cheltuielile au crescut pentru cei care au sisteme moderne de irigații înființate cu fonduri proprii și au avut nevoie de apă în această perioadă. În prezent se irigă peste 10.000 de hectare de teren agricol din județul Iași
Seceta extremă din 2020 a determinat fermierii din Iași să irige porumbul și floarea- soarelui mai mult decât se așteptau. Astfel, sunt nevoiți să irige între 12 și 16 ore pe zi pentru a salva culturile afectate de secetă. Chiar și așa, fermierii din Iași estimează o producție înjumătățită față de anul 2019 la culturile de primăvară, iar din cauza secetei cheltuielile cu irigațiile sunt mai mari. În anul 2020 au fost semănate aproximativ 80.000 de hectare cu porumb și alte 50.000 cu floarea-soarelui, iar în anii precedenți producția medie la hectar a fost de 6 tone la porumb și 5 tone la floarea- soarelui.
Mircea Manole, fermier din Iași: „Noi irigăm de dimineața până seara, 12-16 ore pe zi. E jale cu seceta”
Mircea Manole, unul dintre fermierii din Iași care a investit într-un sistem de irigații modern pe cele aproximativ 400 de hectare de teren agricol, susține că au crescut costurile cu irigațiile cu 20 la sută.
„Noi irigăm de dimineața până seara, 12-16 ore pe zi. E jale cu seceta. Nu e suficientă apă în sol, nu a plouat suficient nici zilele acestea și suntem nevoiți să recoltăm mai târziu porumbul și floarea-soarelui, după 15 august. Totul s-a decalat anul acesta din cauza secetei, a pandemiei și suntem siguri că producțiile nu vor fi cele de anul trecut. Noi sperăm să avem măcar jumătate din producția din anul 2019”, susține Mircea Manole, fermier din Iași.
A crescut numărul contractelor încheiate de fermierii din Iași cu ANIF, dar și suprafața irigată în județ
Seceta extremă din 2020 a determinat fermierii din Iași să irige culturile agricole mai mult timp față decât estimaseră, astfel că și numărul contractelor încheiate cu ANIF a crescut.
„Avem încheiate 52 de contracte pentru furnizarea apei pentru irigații. Fermierii din Iași au început campania de irigații mai repede, de la 1 aprilie 2020, din cauza secetei. Apa furnizată de ANIF este gratis”, a declarat Horia Marius Șerban, director al Agenției pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Iași.
Pentru ca fermierii din Iași să poată beneficia gratis de irigații este necesar ca aceștia să fie în Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUAI) din mai multe comune din Iași, pentru că doar așa se pot atrage fonduri europene sau investiții de la bugetul de stat.
Proiectul de modernizare a sistemului de irigații din Iași în valoare de 22 milioane de lei deservește 20.000 de hectare
Lucrările de la SPA Soloneț au fost finalizate de câteva luni, astfel că fermierii din Lunca Prutului pot iriga culturile agricole. Aceste lucrări fac parte dintr-un proiect de modernizare a amenajării Tabăra–Trifești–Sculeni, unde sunt cele trei stații SPA și care presupune investiții de aproximativ 22 de milioane de lei. Un plan de modernizare a mai multor stații de pompare a apei din toată țara, inclusiv din județul Iași, a fost inițiat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în anul 2019. Lucrări de modernizare ar trebui să înceapă în acest an și la Amenajarea Gorban-Țuțora, cea de-a doua amenajare din județ, care deservește 20.000 de hectare.
În următorii 3 ani vor fi investite 15 milioane de euro în modernizarea sistemului de irigații din Iași, bani de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Pe lângă proiectele de modernizare a sistemului de irigații din Iași care sunt în derulare, vor fi demarate noi proiecte în anul 2022. Astfel, suma totală ce va fi investită în sistemul de irigații în județul Iași va fi de 15 milioane de euro. Investițiile vor presupune modernizarea sistemului de irigații pe o suprafață de 38.000 de hectare, astfel că fermierii din Iași vor putea utiliza gratis apa furnizată de ANIF. În Iași sunt două amenajări mari de irigații funcționale, respectiv amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni (17.258 de hectare) și amenajarea Sculeni-Țuțora Gorban (20.981 de hectare), dar și 13 OUAI-uri care au în proprietare infrastructura secundară de irigații de pe întreaga suprafață a amenajării.