Sebastian Burduja, anunț important pentru toți cei care locuiesc la bloc: „România are această obligativitate setată la nivel european””
Ministrul Energiei vine cu o veste bună pentru toți românii care locuiesc la bloc. Sebastian Burduja a anunțat, seara trecută, că pe masa Executivului se află un proiect de lege care prevede amânarea cu un an a montării repartitoarelor de căldură. Termenul stabilit de lege era 31 decembrie 2023.
Concret, românii care locuiesc la bloc vor avea timp să își monteze repartitoare până la 31 decembrie 2024.
Legea prevedea faptul că cei care nu aveau aparatele montate până la data de 31 decembrie 2023, riscau să fie amendați cu suma de 1.000 de lei.
”De prin 2014, România are această obligativitate setată la nivel european de montare a acestor repartitoare și conform legislației în vigoare, există riscul aplicării unor amenzi de aproximativ 1.000 de lei pentru românii care nu au reușit să își monteze astfel de dispozitive.
Din proiectul nostru de lege, și nu este doar un proiect liberal, este foarte important să spun că există și inițiatori de la PSD și de la UDMR din Comisiile de Specialitate de la energie, industrie, practic, derogăm și amânăm cu un an aplicarea acestor măsuri”, a declarat Sebastian Burduja la România TV.
Ce sunt repartitoarele de căldură
Repartitoarele de costuri sunt definite, la art. 5 pct. 27 din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, republicată, ca fiind aparate cu indicații dimensionale sau adimensionale, destinate utilizării în cadrul sistemelor de repartizare a costurilor, în scopul măsurării directe sau indirecte a ”energiei termice consumate de corpul de încălzire pe care acesta este montat” sau a “energiei termice conținute în apa caldă de consum și volumul apei calde de consum care trece prin aparat”.
Obligația montării de repartitoare este statuată de legiuitor fără a face distincție între tipurile clădirilor în care acestea sunt montare (reabilitate termic sau nu).
Prin montarea și utilizarea corespunzătoare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire (repartitoare şi robinete termostatice), de către proprietarii/locatarii apartamentelor și spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință dintr-un condominiu, în funcție de confortul termic dorit, temperaturile exterioare, prețul energiei termice, disponibilitățile financiare, etc., se poate realiza reducerea semnificativă a consumului de energie termică la nivel de apartament și respectiv condominiu.
Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Fiecare proprietar plătește consumul aferent apartamentului său și cota-parte din consumul comun, evidențiate în nota de consum individual pusă la dispoziție lunar de firma autorizată de ANRE.