Se spală azi? Ce spun tradițiile populare și superstițiile

de: BZI.ro
12:43, 04 mart. 2021

Legat de spălatul rufelor există mai multe superstiții și tradiții din moși strămoși. De aceea, nu puțini sunt cei care se întreabă „se spală astăzi?“ înainte de a lua decizia de a pune rufele la spălat.

La creștinii ortodocși, multe dintre tradiții sunt bazate pe o anumită sărbătoare sau pe zilele de post. Unele dintre superstiții nu sunt recunoscute oficial de către biserică, însă chiar și așa cretinii ortodcși le urmează cu sfințenie.

Tocmai de aceea, creștenii ortodcși obișnuiesc să nu spele în zilele de sărăbătoare. Obiceiul de a nu spăla în aceste zile se bazează pe dorința credincioșilor de a nu păcătui sau de nu-l supăra pe Dumnezeu.

În ceeea ce îi privește pe preoți, aceștia spun că în zilele de sărăbătoare, credincioșii trebuie să meargă la biserică şi să se roage, să se îngrijească de cei bolnavi, să fie milostivi și să nu lucreze. La acest ultim capitol intră și spălatul rufelor și nu gătitul, hrănirea copiilor sau a animalelor, care sunt indispensabile.

Potrivit preoților, spălatul poate fi făcut în orice altă zi și tocmai de aceea este catalogat drept un păcat.

Se spală azi: Superstiții legate de anumite zile

Sunt mulți cei care cred că nu este bine să speli haine marțea și vinerea. Aceste superstiții se referă în primul rând la aceste zile când cad în zile de sărbătoare.

De asemenea, există obiceiul să nu pui haine în mașina de spălat seara atunci când ești în post. Se spune că în această situație vei avea parte de sărbători triste și vei fi urmărit de ghinion tot timpul din acel moment înainte.

Mai mult, persoanele care spală haine seara, în timpul postului, își spală norocul și urmează să fie năpădit de necazuri, mai ales sufletești.

Duminica nu se spală haine deoarece este ziua Domnului. Se spune că persoanele care spală rufe în timpul slujbei de duminică vor avea parte doar de catastrofe.

Superstiții despre spălatul rufelor, în alte țări

Si suedezii respecta o serie de traditii legate de spalatul hainelor. Este cu ghinion sa-ti speli cearsafurile in Saptamana Mare, saptamana Pastelui.

Grecii spun ca rufele care se spala in primele sase zile din luna august se vor strica, nu vor rezista foarte mult.

Indienii nu spala haine martea si joia pentru ca ei cred ca atrag mania zeilor si ceva rau se va intampla.

Suedezii, de pildă, nu spală cearșafurile în Săptămâna Mare și nici în primele 6 zile ale lunii august. Ei cred că dacă speli hainele în aceste perioade din an, tot ce vei cumpăra în materie de haine și accesorii nu vor dura.

În Thailanda, dacă o femeie refuză să spele hainele bărbatului, acesta se va zgârci cu ea.

Care sunt marile sărăbători când nu se spală

Potrivit Calendarului Ortodox Român, zilele de mare sărbătoare sunt 7 ianuarie (Sf. Ioan Botezătorul), 30 ianuarie (Sf. Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie și Ioan sau Trisfetitele), 23 aprilie (Sf. Mare Mucenic Gheorghe), 21 mai (Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și Elena), 24 iunie (Nașterea Sf. Ioan Botezătorul), 29 iunie (Sf. Ap. Petru și Pavel), 20 iulie (Sf. Prooroc Ilie Tesvițeanul), 29 august (Tăierea Capului Sf. Ioan Botezatorul), 14 Octombrie (Sf. Cuvioasa Parascheva), 26 și 27 octombrie (Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou), 8 noiembrie (Sf. Arh. Mihail și Gavriil), 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 6 decembrie (Sf. Ierarh Nicolae), 26 decembrie (Soborul Maicii Domnului) și 27 secembrie (Sf. Mc. și Arhidiacon Ștefan).