Se scumpesc vacanțele în Grecia! Cât vor plăti românii pentru un sejur
Se scumpesc vacanțele în Grecia! Introducerea unor taxe noi va conduce la o dublare a bugetului Greciei pentru fondurile speciale destinate industriei turistice. Iată cât vor plăti românii pentru un sejur.
Se scumpesc vacanțele în Grecia!
Începând de la 1 martie 2024, Grecia a implementat o nouă taxă de cazare. Aceasta va fi în vigoare până la 1 octombrie 2024. Persoanele care optează pentru cazarea în apartamente sau hoteluri cu una sau două stele vor fi obligate să achite o taxă zilnică de 1,5 euro. De asemenea, cei care se cazează în hoteluri de trei stele vor fi supuși unei taxe zilnice de 3 euro. Pentru șederile în hoteluri de patru stele, va fi impus un supliment de 7 euro pe zi.
Pentru turiștii care aleg să se bucure de luxul hotelurilor de cinci stele, se va aplica o taxă zilnică de 10 euro. Introducerea acestor taxe noi va conduce la o dublare a bugetului Greciei pentru fondurile speciale destinate industriei turistice. Aceste taxe vor trebui achitate direct de către turiști în moneda locală.
De asemenea, pe toate plajele din Grecia se va reduce semnificativ numărul de șezlonguri, iar distanța dintre acestea va fi considerabil mărită. Nu va mai fi permisă amplasarea șezlongurilor la o distanță mai mică de 4 metri de linia de apă.
Începând din luna mai, una dintre regulile impuse este ca 70% din totalul plajelor să fie lipsite de șezlonguri. Scopul este de a preveni supraaglomerarea. În zonele protejate, această proporție trebuie să fie de 85%, iar în zonele sensibile din punct de vedere ecologic, care vor fi marcate ca „plaje de neatins”, amplasarea șezlongurilor va fi complet interzisă.
Biletele de avion vor fi mai scumpe în acest an
Cei care călătoresc cu avionul se vor confrunta în această vară cu preţuri mai mari ale biletelor de călătorie. Marile companii aeriene se chinuie să introducă mai multe zboruri pentru a face faţă cererii. În vara acestui an, cea mai aglomerată perioadă, randamentele companiilor aeriene europene ar urma să depăşească valorile de anul trecut, atingând un maximum de 8,5%, şi vor creşte şi mai mult în 2025 pe măsură ce va continua cererea de călătorii.
Tarifele aeriene au crescut în Europa în 2023, ceea ce îi face pe mulți să se întrebe ce se va întâmpla în 2024. Atât rutele lungi, cât și cele scurte sunt afectate. De exemplu, prețurile biletelor de avion în Franța au crescut cu 23,6 la sută față de anul 2023. Prețurile biletelor de zbor internaționale din Marea Britanie au crescut cu aproximativ 18 la sută față de anul trecut, conform unui site de rezervări.
Pe 31 martie 2024 România a intrat în spațiul Schengen la nivel aerian și naval. Călătorii se vor prezenta în continuare la controlul de frontieră, fie pe la porțile de îmbarcare automate, dacă au documente de călătorie electronice, fie pe la controlul de frontieră manual, unde îi vor aștepta în continuare polițiștii de frontieră.
Chiar dacă nu va mai fi nevoie de o verificre pe la ghişeele de control, călătorii tot trebuie să dețină documentele necesare. Acțiunile poliției se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile.