Se scumpesc biletele de tren de la 15 decembrie! Câți bani în plus vor plăti călătorii
Se scumpesc biletele de tren de la 15 decembrie! Biletele de tren nu se află la prima scumpire, ci este a treia majorare semnificativă din ultimii ani, începând cu luna decembrie 2023, când biletele s-au scumpit cu aproape 9%, iar în iulie 2022, cu 20%. Luna aceasta, biletele de tren se vor scumpi din nou. Iată câți bani în plus vor plăti călătorii.
Se scumpesc biletele de tren de la 15 decembrie!
Biletele de tren vor crește, din 15 decembrie 2024, în medie cu 4,6%, odată cu implementarea noilor tarife din cadrul Mersului Trenurilor 2024-2025. Motivul este inflația, un fenomen obișnuit pentru călători, întrucât majorările de prețuri au devenit o practică periodică în ultimii ani.
Pentru trenurile Regio și Interregio, prețul va depinde de distanța parcursă. Astfel, pentru distanțele de până la 60 de km, tariful va fi de 1,5 lei, iar pentru distanțe mai mari, cum ar fi între 61 și 120 de km, rezervarea va costa 2,5 lei. La distanțe de peste 500 de km, prețul va ajunge la 6 lei.
O altă modificare importantă vizează tarifele suplimentare pentru vagoanele de dormit și cușetă. Suplimentul pentru o cabină single la vagonul de dormit va crește de la 225 lei la 235,50 lei, iar pentru o cabină cu două locuri, tariful va ajunge la 125,5 lei, față de 120 de lei. De asemenea, suplimentul pentru un pat într-o cabină cu patru locuri în vagoanele cușetă va fi de 81,5 lei, în creștere față de 78 de lei cât este acum, iar pentru patul într-o cabină cu șase locuri, tariful va ajunge la 60,5 lei, față de 58 de lei.
Se va construi tunelul feroviar care va lega două orașe turistice
Dincolo de scumpirile la biletele de călătorie cu trenul, se vor moderniza mai multe căi ferate și tuneluri din țară. În România va apărea tunelul feroviar de 10 km care va lega două orașe turistice, Predeal și Brașov. În 2025, va fi lansată procedura de achiziție pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Modernizarea secțiunii feroviare Predeal – Brașov.” Calea ferată va permite circulația trenurilor cu viteza de 160 km/h.
După ce tunelul feroviar Predeal – Brașov va fi gata, călătoria cu trenul de la București la Brașov se va scurta cu aproximativ 18 minute. În prezent, cel mai rapid tren parcurge distanța dintre cele două orașe în circa două ore. Costul estimat al investiției din zona montană este 963 de milioane de euro. Banii vin din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport (PT) 2021 – 2027, de la Bugetul de Stat și din veniturile proprii ale Companiei Naţionale de Căi Ferate.
De asemenea, au început săpăturile pentru cel mai mare tunel feroviar din România, aflat pe ruta Brașov – Sighișoara. Este cel mai complex proiect de infrastructură din România din ultimii 30 de ani. Tunelul va avea la final 6,9 kilometri și va fi cel mai lung din țară. Lucrările ar fi trebuit să fie gata anul acesta. Reabilitarea căii ferate Brașov-Sighișoara costă peste un miliard de euro. Lucrările au început în 2020, după trei ani de licitații și sunt în mare întârziere. La finalizarea proiectului, trenul va parcurge distanța Brașov – Sighișoara într-o oră. Autoritățile au anunțat că se modernizează și calea ferată Predeal – București – Constanța. Modernizarea secţiunii de cale ferată Predeal – Bucureşti – Constanţa, proiect de 500 de milioane de euro, care va permite călătoria cu trenul din Bucureşti la munte şi la mare cu o viteză apropiată de cea cu care se merge în restul ţărilor europene.
Cei care călătoresc cu trenul trebuie să știe că biletele de călătorie se vor scumpi de la 15 decembrie 2024.