Se schimbă salariul minim european pentru români! Câți bani vor primi cetățenii de la 1 ianuarie 2025

de: Mirela Todosi
09:20, 08 oct. 2024

Se schimbă salariul minim european pentru români! Plenul Senatului a adoptat luni, 7 octombrie 2024, proiectul de lege al Guvernului privind salariul minim adecvat, respectiv salariul minim european. Potrivit proiectului, salariul minim ar urma să crească la cel puțin 4.100 de lei brut de la 1 ianuarie, însă proiectul prevede mai multe modificări. Iată câți bani vor primi cetățenii de la 1 ianuarie 2025.

Se schimbă salariul minim european pentru români!

Salariul minim ar urma să crească la cel puțin 4.100 de lei brut de la 1 ianuarie 2025. Este vorba despre 2.450 lei net, comparativ cu 2.363 lei net, cât este în prezent. Proiectul de lege vine cu mai multe modificări pentru români.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) poate merge mai des în control la firmele problematice, fără să fie considerat comportament discriminatoriu. O altă modificare importantă este că angajații vor fi plătiți, chiar dacă se află în grevă.

Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi stabilit în baza unui mecanism bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali. Directiva UE privind salariul minim european va fi aplicată tuturor categoriilor de salariaţi. Măsura este valabilă indiferent dacă aceştia îşi desfăşoară activitatea în baza unui raport de muncă, raport de muncă cu caracter special (contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă etc.) sau raport de serviciu.

Această reformă va implica instituirea unei noi metodologii și formule pentru stabilirea nivelului salariului minim într-un mod obiectiv și sistematic, luând în considerare directivele și inițiativele Uniunii Europene. Scopul directivei UE privind salariile este să asigure un nivel de trai decent, să reducă sărăcia printre angajați și să promoveze coeziunea socială și convergența socială.

Schimbări în legislația care privește salarizarea cetățenilor

Angajații români plătesc cele mai mari contribuții la stat. Românii achită printre cele mai mari taxe din Europa. Din salariul brut se reține impozitul pe venit, dar și contribuțiile CAS și CASS. Mulți români se plâng de faptul că rămân cu foarte puțini bani din salariul lunar.

După dările la stat, angajații mai cheltuiesc aproximativ 30% din salariu pe alimente. După carburant vin facturile, dări care nu sunt scutite de taxa pe valoare adăugată. La electricitate statul oprește 19%. Odată achitate aceste dări și taxe, urmează impozitele sub diverse forme, mașini, imobile, dar și servicii publice. Astfel, din 4.000 de lei, aproximativ 25% ajung la stat.

O nouă lege vizează salariile românilor! Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial. Legea va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt multumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga.

Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor.  Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început. Cert este că, de la 1 ianuarie 2025, românii vor primi un salariu minim european.