Se schimbă regulile de parcare a mașinilor. Iată în ce situație poți fi amendat
Se schimbă regulile de parcare a mașinilor. Sunt șoferi care nu cunosc regulile de staționare pe drumurile din localitate și nu știu dacă este legal să parchezi pe contrasens. Iată în ce situații poți fi amendat.
Se schimbă regulile de parcare a mașinilor
Codul Rutier stabilește ce obligații au conducătorii auto care staționează și zonele în care este permisă oprirea mașinii. În localitate, pe străzile cu sens unic, legea permite parcarea pe ambele părți ale drumului.
„În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stângă, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie”, prevede Art. 141 (4) din legea circulației.
Însă, în afara localităţilor, oprirea sau staţionarea vehiculelor se face doar în afara părţii carosabile. Iar când asta nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia.
„Nu este permisă staţionarea pe partea carosabilă, în timpul nopţii, a tractoarelor, a remorcilor, a mopedelor, a bicicletelor, a maşinilor şi utilajelor autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole sau forestiere, a vehiculelor cu tracţiune animală ori a celor trase sau împinse cu mâna.”, mai prevede legea.
De asemenea, nu este permisă oprirea sau staţionarea în tuneluri. Pot fi străzi unde se permite parcarea doar pe unul dintre sensurile de circulație. Sau, pe un drum cu două benzi pe sens, poate fi permisă staționarea pe partea dreaptă a străzii, pe ambele sensuri de circulație.
Însă, atunci când un conducător auto vrea să parcheze pe contrasens, trebuie să fie atent la indicatoarele și marcajele rutiere. Pentru că dacă va face asta încălcând linia continuă sau indicatorul de depășire interzisă, poate rămâne fără permis. Dacă, însă, niciun indicator sau marcaj nu-i interzic pătrunderea pe contrasens, atunci poate parca și pe celălalt sens de circulație.
În ce situații este interzisă staționarea
Staționarea reprezintă oprirea mai mult de 5 minute a unui vehicul. Codul Rutier stabilește în ce situații staționarea este interzisă:
– în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
– în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;
– pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;
– în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
– în pante şi în rampe;
– în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificaţia „Zona de staţionare cu durată limitată” peste durata stabilită.
Administratorul drumului public este obligat să delimiteze şi să semnalizeze sectoarele de drum unde este interzisă oprirea sau staţionarea vehiculelor. De asemenea, poate permite oprirea sau staţionarea unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului. În lipsa acestuia, se permite parcarea doar dacă rămâne liber un culoar de minimum 1 m lăţime pentru pietoni.
A fost introdusă o nouă regulă în Codul Rutier. Este vorba despre șoferii care transportă diverse obiecte de mari dimensiuni, ce ies în afara vehiculului, și țin portbagajul deschis. Sunt șoferi care se folosesc de propriile mașini pentru a transporta un frigider, obiecte de mobilier, țevi sau diverse alte bunuri de mari dimensiuni. Astfel că respectivele bunuri sunt puse pe mașină sau sunt prinse pe jumătate în afara portbagajului. Codul Rutier interzice tuturor conducătorilor de autovehicule să ruleze cu portierele deschise, inclusiv portbagajul. În plus, nici transportul de bunuri care depășesc dimensiunile vehiculului nu e permis.