Se schimbă legea pentru partaj și divorț! Ce trebuie să știe cuplurile care au decis să pună punct căsniciei

de: BZI.ro
08:00, 24 mai 2024

Se schimbă legea pentru partaj și divorț! Este vorba despre reducerea taxelor judiciare de timbru în anumite situații, inclusiv în cazul partajului propriu-zis și al bunurilor supuse acestuia. Iată ce trebuie să știe cuplurile care au decis să pună punct căsniciei.

Se schimbă legea pentru partaj și divorț!

S-a dat o nouă lege în privința taxelor de divorț. Taxele judiciare vor fi reduse la jumătate în cazurile de divorț în care cererea este depusă de către unul dintre soți, ale cărui condiții de sănătate fac imposibilă menținerea căsătoriei. O reducere similară se va aplica și pentru alte cereri care nu sunt legate de cererea de divorț și au ca obiect stabilirea locuinței copilului, exercitarea autorității părintești, cheltuieli de creștere și educare a copilului.

De asemenea, acțiunile și cererile depuse la instanțele judecătorești pentru divorț sau partaj vor fi impozitate în funcție de valoarea bunurilor, prin aplicarea unui procent cuprins între 1% și 8%. În prezent, acțiunile și cererile care pot fi evaluate în bani și sunt înregistrate la instanțele judecătorești sunt supuse următoarelor taxe:

a) până la valoarea de 500 lei – 8%, dar nu mai puţin de 20 lei;

b) între 501 lei şi 5.000 lei – 40 lei + 7% pentru ce depăşeşte 500 lei;

c) între 5.001 lei şi 25.000 lei – 355 lei + 5% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;

d) între 25.001 lei şi 50.000 lei – 1.355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;

e) între 50.001 lei şi 250.000 lei – 2.105 lei +2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;

f) peste 250.000 lei – 6.105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.

Proiectul de lege aprobat de Guvern joi, 23 mai 2024, va fi trimis în Parlament pentru dezbatere și adoptare.

Ce regulă rebuie să respecte cei care divorțează și au copii

Parlamentarii au aprobat introducerea noțiunii de înstrăinare părintească, privită ca o formă de violență psihologică asupra minorilor. Schimbarea ar trebui să limiteze cazurile în care unul dintre părinți îl denigrează pe celălalt în fața copilului, în încercarea de a-l îndepărta de acesta, mai ales în cazul părinților care divorțează.

Înstrăinarea părintească se referă la situațiile în care un părinte sau un membru al familiei extinse în mod intenționat, urmărit sau asumat, generează, acceptă sau folosește o situație în care copilul ajunge să manifeste reținere sau ostilitate, nejustificate sau disproporționate, față de oricare dintre părinți. Cel înstrăinat, dezavantajat în relația cu minorul, va avea mai multe șanse să îi fie încredințat copilul la divorț. Un adult care se face vinovat de înstrăinare părintească și care nu va respecta deciziile instanței, va plăti între 10 și 15 % din venitul net, lunar, până la conformare.

În situaţia în care există divergenţe între părinţi cu privire la modul în care să se desfăşoare contactele personale ale copilului, instanţa va stabili un program pe baza vârstei copilului, a nevoilor sale de îngrijire şi educaţie, a intensităţii legăturii afective cu părintele la care nu locuieşte, comportamentului acestuia, existenţei unui caz de înstrăinare părintească şi a altor aspecte relevante în fiecare caz în parte.

Dacăunul dintre părinţi împiedică sau afectează negativ legăturile personale ale copilului cu celălalt părinte, prin încălcarea programului stabilit de instanţă sau convenit cu celălalt părinte, sau refuză să respecte măsurile dispuse, serviciul public de asistenţă socială și, dacă este cazul, direcţiile generale de asistenţă socială și protecţia copilului pot dispune monitorizarea relaţiilor personale ale copilului pe o perioadă de până la 6 luni.