Se schimbă legea pentru obținerea cadastrului! Ce trebuie să știe toți proprietarii de terenuri și clădiri
Se schimbă legea pentru obținerea cadastrului! Cetățenii pot beneficia de cadastru gratuit, iar programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor. Iată ce trebuie să știe toți proprietarii de terenuri și clădiri.
Se schimbă legea pentru obținerea cadastrului!
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează lucrări de înregistrare a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, gratuit pentru cetățeni. De la începutul anului 2024, ANCPI a eliberat peste 239.922 de noi cărți funciare. Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și din fonduri europene nerambursabile.
Cetățenii interesați pot obține cadastru gratuit de la primărie dacă prezintă următoarele documente: titlul de proprietate, certificatul de moștenitor, hotărâre judecătorească, act de vânzare-cumpărare sau orice act care să ateste proprietatea; cărțile de identitate ale celor înscriși în actul de proprietate; documentație cadastrală, în cazul celor care au terenul intabulat.
Ce reguli trebuie să respecte cei care dețin un imobil
Autoritățile române au decis să impună reguli mai stricte începând din 2024. Cei care au casele sau apartamentele la închiriat trebuie să știe că vor fi supuși la taxe mai ridicate pe venit. Persoanele fizice care realizează venituri din chirii din imobile aflate în proprietate personală nu vor mai avea opţiunea de a raporta aceste venituri în categoria celor din activităţi independente. Indiferent de numărul contractelor de închiriere, aceşti contribuabili nu îşi vor mai putea deduce eventuale cheltuieli pentru stabilirea veniturilor impozabile. În acest context, experții susțin că trebuie avută în vedere obligația de declarare și plată a impozitelor către ANAF pentru veniturile obținute din închirierea imobilelor.
Românii care vor să își cumpere în acest an o casă sau un apartament trebuie să știe că urmează un val de scumpiri pe piața imobiliară. Specialiştii în imobiliare estimează că, în acest an, aproximativ un milion de români îşi vor căuta o locuinţă, iar cei care îşi doresc un apartament sau casă ţin cont nu doar de preţ, ci şi de localizarea acestuia. În acest context, peste 70% dintre doritori doresc un apartament, iar restul caută o casă. Principalele pieţe rezidenţiale din ţară se regăsesc în: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Constanţa.
În ceea ce priveşte clienţii care aleg o casă, aceştia sunt în general familii cu copii care vor să beneficieze de curte şi un spaţiu mai mare de locuire. „Provocarea constă în locaţie, deoarece nu mulţi sunt dispuşi să se mute la periferie şi caută să fie aproape de instituţiile de învăţământ. În general aceşti clienţi fie sunt antreprenori, fie freelanceri sau lucrează în poziţii de top management şi au flexibilitate în program.”, se arată în studiul făcut.
La începutul lunii martie 2024 au fost înregistrate scumpiri uriașe la apartament în câteva județe din țară. Clujul și Brașovul sunt cele mai scumpe orașe din țară, urmate de București și Constanța, care se apropie tot mai mult de nivelurile din Capitală, dar campioana scumpirilor în a doua lună a anului este Oradea care a depășit așteptările analiștilor.