Se schimbă legea pentru evaluarea psihologică a șoferilor! Devine obligatoriu în toată România

de: BZI.ro
09:00, 05 apr. 2024

Se schimbă legea pentru evaluarea psihologică a șoferilor! Unele persoane își vor putea pierde rapid permisul auto, în funcție de starea lor de sănătate, conform unui nou proiect de lege din acest an. Mai mult, medicii de familie vor fi obligați să raporteze șoferii cu probleme psihologice, ce le-ar putea afecta capacitatea de a conduce. Devine obligatoriu în toată România.

Se schimbă legea pentru evaluarea psihologică a șoferilor!

Medicul de familie care observă că un șofer manifestă simptome că ar avea probleme psihologice va fi obligat să elibereze un bilet de trimitere. Biletul de trimitere va conține informații despre simptomele observate și va fi trimis către un psiholog.

Biletul de trimitere este transmis direct către șofer. Pe baza sa, șoferul are obligația să se prezinte pentru evaluarea psihologică. Dacă evaluarea psihologică determină că el nu este apt să conducă, rezultatul este comunicat de către psihologul responsabil în termen de o zi lucrătoare de la efectuarea evaluării șoferului. Informația este transmisă atât Poliției Rutiere din zona în care locuiește șoferul, cât și medicului de familie.

În situația în care șoferul este considerat apt psihologic pentru a conduce, psihologul îi va informa medicul de familie în termen de 15 zile de la finalizarea evaluării.

De ce medicii de familie nu sunt de acord cu propunerea legislativă

Medicii de familie nu susțin acest demers pentru că importanța confidențialității și secretului medical riscă să fie încălcate.

„Nu au fost de acord medicii. Prin Colegiul Medicilor ni s-a transmis că avem Jurământul lui Hipocrate, care reclamă confidențialitatea în practica profesiunii medicale, secretul medical. Acum eu văd și o problemă de legalitate la acest proiect de lege.

Adică pentru a suspenda dreptul de a conduce pentru o anumită perioadă de timp pentru alcool sau droguri avem nevoie de certificatul medico-legal, iar pentru retragerea, repet, retragerea dreptului de a conduce este de ajuns o hârtie de la un psiholog? Păi cât de legală vi se pare măsura? Prevăd că or să se umple tribunalele de șoferi care au dat în judecată poliția rutieră.”, a precizat Lucian Diniță, fostul șef la Direcţia de Poliţie Rutieră.

O altă lege recentă îi vizează pe șoferii în vârstă. Cei care susțin introducerea testării obligatorii a șoferilor în vârstă argumentează că aceasta ar ajuta la identificarea șoferilor care nu mai sunt în măsură să conducă în siguranță. Iar astfel, s-ar preveni mai multe accidente mortale. Dacă în unele țări testarea este obligatorie, sunt și state care se opun acestei verificări a șoferilor în vârstă. Această lege ar încălca responsabilitatea personală a fiecărui individ. Autoritățile din Germania evidențiază vasta experiență a șoferilor în vârstă, care deseori compensează eventualele diminuări ale abilităților fizice. Deocamdată aceste verificări sunt opționale, însă se dorește  să fie puse în vigoare în toate statele europene.

Recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Noua legislație ar putea fi adoptată din anul 2025.