Se reintroduce armata obligatorie? Klaus Ioahnnis promite solde mai mari

de: Cristian Zavastin
09:21, 24 apr. 2024

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că nu se reintroduce armata obligatorie, deocamdată. Șeful statului a precizat, totuși, că este necesară venirea de noi recruți, în contextul în care Josep Borrell, șeful diplomației europene, a avertizat cu privire la pericolul unui război în Europa.

Se reintroduce armata obligatorie?

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre nevoia de modernizare a armatei, dar a precizat că nu i-a în calcul introducerea obligativității satisfacerii stagiului militar. Șeful statului a precizat că trebuie să existe mai multă informaţie şi mai multă atractivitate pentru cariera militară, evident şi o soldă pe măsura implicării dar şi mult mai multă publicitate pozitivă, adică lumea, mai ales tinerii care ar viza o carieră militară, să ştie exact care sunt oportunităţile.

„Nu iau în calcul recrutarea obligatorie şi nu voi avansa aşa ceva, asta este o chestiune foarte clară. În rest, cred că trebuie să existe mai multă informaţie şi mai multă atractivitate pentru cariera militară, mai multă atractivitate însemnând evident şi o soldă pe măsura implicării fiecărui militar”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Șeful statutului a menționat că este nevoie şi de mai multă publicitate pozitivă pentru o carieră militară.

„Avem nevoie de mai multă publicitate pozitivă, adică lumea, mai ales tinerii care ar viza o carieră militară, să ştie exact care sunt oportunităţile, care sunt metodele, cum se jaunge acolo etc. Foarte multe chestiuni sunt puţin cunoscute publicului larg”, a mai spus Klaus Iohannis.

Generalul Virgil Bălăceanu a transmis că România trebuie să-și refacă rezerva armatei într-un timp cât mai scurt, în condițiile în care armata se confruntă deja de 7 ani cu un deficit acut de rezerviști voluntari, în vreme ce „vechea” rezervă, alcătuită din persoanele care au făcut armata obligatorie până în 2007 este tot mai îmbătrânită și – implicit – aproape imposibil de folosit ca forță capabilă să lupte eficient în prima linie în caz de mobilizare.

Virgil Bălăceanu a menționat că problema de personal este generată de situația militară critică din Ucraina, unde trupele ruse continuă să concentreze forțe în vederea unei spargeri a liniei frontului, care s-ar putea concretiza anul viitor în deschiderea „unei noi direcții ofensive” cu obiectivul ajungerii la gurile Dunării.

Klaus Iohannis: „Trebuie să consolidăm rezerva de personal militar”

De aproape doi ani de zile, ministerul Apărării are „în dezbatere publică” așa-numitul proiect al armatei voluntare, care modifică legea privind pregătirea populației pentru apărare în sensul de a permite cetățenilor care vor să facă armata voluntar să beneficieze de un program de instrucție militară de circa 4 luni de zile.

Klaus Iohannis a opinat că România trebuie să intensifice eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport. Reacția președintelui a venit după ce un act normativ se află în dezbateri la Parlament privind stagiul militar se adresează femeilor şi bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care ar putea opta pentru pregătirea militară în cadrul MApN timp de 4 luni, urmând ca după terminarea stagiului să intre în rezerva militară.

Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a spus în ce caz armata poate deveni obligatorie în România.

„Obligativitatea ar putea fi reluată, spune legea, doar dacă în România s-ar declara starea de mobilizarea sau stare de luare sub asediu sau de război, lucruri care presupun mobilizarea armatei. Ea s-ar activa automat, așa spune legea care a intrat în vigoare în anul 2005, cu suspendarea începând cu anul 2007″, a declarat Constantin Spînu.

În ceea ce îl privește pe președintele României, Klaus Iohannis, acesta a declarat că nu se reintroduce armata obligatorie, deocamdată.