Se reface lunca inundabilă și cursul de apă al râului Jijia în comunele Țuțora, Holboca, Popricani, Victoria și Ungheni din județul Iași

de: Vlad Alexa
02:00, 22 sept. 2020

La nivelul luncii inundabile și a cursului de apă Jijia, care tranzitează județul Iași, sunt realizate lucrări de restaurare și reamenajare, după inundațiile din vara anului 2020. ABA Prut implementează, pentru început, proiectul în bazinul hidrografic Jijia, pe teritoriul comunelor Popricani, Victoria, Golăiești, Ungheni, Țuțora, Holboca, Dorohoi, Șendriceni și Broscăuți

La nivelul comunelor din județul Iași sunt realizate lucrări de refacere și restaurare a luncii inundabile și a cursului de apă Jijia. În aceste sens, la începutul acestei săptămâni, Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad a depus raportul pentru proiectul „Reconectare, restaurare lunca inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia”. Proiectul este propus a fi amplasat în bazinul hidrografic Jijia, pe teritoriul comunelor Popricani, Victoria, Golăiești, Ungheni, Țuțora, Holboca, Dorohoi, Șendriceni și Broscăuți.
Pentru realizarea proiectului a fost făcută o dezbatere publică, iar proiectul poate fi studiat la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Iași.

„Tipul deciziei posibile, luate de APM Iași, poate fi emiterea Acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a Acordului de mediu. Dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă, va avea loc la sediul ABA Prut Bârlad, din Iași, strada Th. Văscăuțeanu, în data de 21.10.2020, începând cu orele 14:00 și la sediul Primăriei Șendriceni, județul Botoțani, în data de 22.10.2020, începând cu orele 12:00”, au precizat oficialii ABA Prut Bârlad.

Dezbatere publică pentru realizarea proiectului „Reconectare, restaurare lunca inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia”

În situația în care ședința de dezbatere publică nu va putea fi organizată în județul Iași, ca urmare a prelungirii stării de alertă instituită prin Decretul Președintelui României,nr. 195/2020, ieșenii interesați vor putea depune toate observațiile/comentariile pe adresa de email: office@apmis.anpm.ro și la office@apmbt.anpm.ro, până la data 22.10.2020.

De asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute, în perioada 17-18 septembrie 2020, a avut loc a doua întrunire din acest an a Comisiei Teritoriale Moldova pentru evalurea stării de siguranță în exploatarea barajelor de categoria C și D, pentru zona Moldova. Specialiștii ABA Prut Bârlad au supus analizei 30 de documentații tehnice de expertiză, iar cu o singură excepție, pentru clarificarea unor aspect tehnice, toate lucrările au fost avizate. În Registrul Național al Barajelor din România (REBAR) sunt inventariate 618 de lucrări pentru zona aferentă Comisiei Teritoriale de avizare Moldova (baraje de retenție, iazuri de decantare, depozite de deșeuri, lucrări hidrotehnice speciale), aflate sub incidența legislației specifice domeniului siguranței barajelor.

Multe acumulări din județele Moldovei sunt degradate și fără luciu de apă

De menționat faptul că situația autorizării barajelor din zona Moldova se ameliorează de la an la an, astfel că procentul barajelor neautorizate scade semnificativ.

„Este un fapt îmbucurător că la ședinta de avizare din 17-18 septembrie 2020, au fost autorizate, pentru prima oară, zece baraje de mici dimensiuni. Ca urmare a acțiunilor de verificare și control în teren a acumulărilor din categoriile de importanță C și D, efectuate prin echipele inspecțiilor bazinale și teritoriale a apelor, s-au desprins unele aspecte de natură tehnică și juridică, referitoare la aceste acumulări, printre care se pot aminti următoarele: unele acumulări sunt golite, fără luciu de apă și sunt chiar parțial dezafectate sau degradate”, au mai explicat oficialii Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.