Se reduce impozitarea pe muncă, iar salariile vor crește de la 1 ianuarie
Impozitarea pe muncă se reduce de la 1 ianuarie 2025 și asta înseamnă automat salarii mai mari. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu după o ședință în care a discutat cu reprezentanții mediului de afaceri.
Vă aducem aminte faptul că salariul minim brut va crește și el de la 1 ianuarie ca urmare a implementării salariului minim la nivel de Uniune Europeană.
Se reduce impozitarea pe muncă, iar salariile minime vor crește din 2025
Conform datelor existente, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în urma discuțiilor avute s-a luat hotărârea de a reduce impozitarea pe muncă. Nu se știe cu exactitate când acest lucru se va întâmpla, dar de la 1 ianuarie vor crește salariile pentru că Guvernul a decis majorarea salariului minim brut, de la 3.700 de lei la 4.050 de lei.
Conform unui anunț oficial al Guvernului, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona-Bucura Oprescu, au prezentat partenerilor sociali analizele care susțin creșterea salariului minim brut garantat pe țară, începând cu anul următor. În urma discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, s-a ajuns la un consens privind majorarea salariului minim de la 3.700 lei pe lună la 4.050 lei lunar, menținându-se și facilitatea de scutire de la plata impozitului și contribuțiilor sociale pentru suma de 300 de lei lunar, a precizat Guvernul.
Premierul Marcel Ciolacu a informat miercuri că, în cadrul ședinței Comitetului Național Tripartit, s-a stabilit că începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim va crește la 4.050 de lei. Totodată, s-a convenit să se mențină scutirea de taxe pentru suma de 300 de lei din salariul minim. De asemenea, s-a ajuns la un acord privind necesitatea reducerii impozitării forței de muncă pentru veniturile mici și medii. În prezent impozitarea pe muncă ajunge la peste 40% din salariu, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.
Puterea de cumpărare a românilor a scăzut constant
Vestea este una bună în contextul în care în ultimii ani puterea de cumpărare a românilor a scăzut constant. Inflația, printre cele mai mari din Europa, scumpirea produselor, au fost principalele cauze care a dus la o adâncire a sărăcirii românilor.
Nu trebuie uitat faptul că prețurile la energia electrică și gaze au fost și ele un motiv pentru care românii nu au mai putut face față cheltuielilor. În altă ordine de idei trebuie să precizăm faptul că pe lângă această veste bună, de majorare a salariilor minime, sunt vești mai puțin bune.
Specialiștii din domeniul economic consideră că anul 2025 va fi unul extrem de dificil din punct de vedere economic și că România ar putea intra în recesiune. Ba mai mult, un raport făcut de Unicredit Bank sublinează faptul că anul 2025 va veni cu scumpiri a alimentelor și majorarea TVA-ului cu minim 2 procente. O altă problemă care se anunță este cea a eliminării plafonării energiei care se va produce după data de 31 martie. Specialiștii din domeniu au avertizat că eliminarea plafonului va însemna, pentru o majoritate a populației, dublarea facturii le energie electrică. Așadar, se reduce impozitarea pe muncă, dar prețurile vor continua să crească, iar populația nu o va duce mai bine.