Se redeschide Măsura 1, microgranturi în valoare de 2.000 de euro pentru I.I, PFA sau SRL. Ieșenii se pot înscrie în aplicație începând cu 12 octombrie 2021
O nouă sesiune de înscrieri în Măsura 1 va fi deschisă în perioada 12-22 octombrie 2021. Propunerea oficială de procedură pentru sesiunea a doua a Măsurii 1, microgranturi de capital de lucru de câte 2.000 de euro va fi în dezbatere publică timp de 10 zile. În prima sesiune a acestui program au primit banii 1.121 de beneficiari
Propunerea oficială de procedură pentru sesiunea a doua a Măsurii 1, microgranturi de capital de lucru de câte 2.000 de euro din cadrul Schemei de ajutoare de stat COVID-19 pentru IMM a fost scoasă de vineri, 24 septembrie 2021, pentru 10 zile, în dezbatere publică. Cei care pot beneficia de banii acordați în cadrul acestei scheme de finanțare sunt întreprinderile mici și mijlocii afectate de pandemia COVID-19. Firmele care au primit sau urmează să primească finanțare prin Măsura 2 – granturi de capital de lucru nu vor mai putea primi și microgranturi de câte 2.000 de euro în cadrul celei de a doua sesiuni.
De asemenea, înscrierea în Măsura 1 atrage după sine decăderea din drepturile avute în cadrul Măsurii 2, potrivit unui proiect oficial de procedură, publicat vineri de Ministerul Economiei. Înscrierea în program se va face tot pe portalul de granturi IMM: https://granturi.imm.gov.ro. Bugetul pentru cea de-a doua sesiune este de 65 de milioane de euro. În prima sesiune a acestui program, deschisă în toamna anului trecut, au primit banii 1.121 de beneficiari.
Firmele care vor să obțină cei 2.000 de euro trebuie să respecte mai multe condiții
PFA-urile, SRL-urile sau I.I-urile din Iași pot solicita cei 2.000 de euro. Întreprinderile mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019 pot obține microgranturile. De asemenea, PFA/Întreprinderi individuale/Întreprinderi familiale, alți profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, care desfășoară profesii liberale reglementate prin acte cu putere de lege și ONG-uri cu activitate economică în unul din domeniile de activitate prevăzute în anexa nr. 1 la OUG nr. 130/2020 sunt eligibile la finanțare. O altă condiție pentru PFA-urile sau CMI-urile implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19 este să completeze o adeverință-formular și încărcarea acesteia în aplicația de înscriere, emisă de unitatea sanitară unde a prestat serviciul beneficiarul/direcția de sănătate publică județeană.
Firmele din Iași pot deconta cheltuieli privind echipamentele de protecție medicală, în Măsura 1
Printre cheltuielile eligibile din cadrul acestui program sunt cele privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari. De asemenea, pot fi decontate datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități potrivit contractelor încheiate. De asemenea, cheltuielile privind chiria pe bază de contract încheiat, pentru sediul social/punctul de lucru unde se desfășoară activitatea pentru care se solicită finanțare, sunt cheltuieli eligibile. Altele sunt cele privind achiziția de servicii și reparații necesare activității curente de bază, cu excepția serviciilor de consultanță, studii și alte categorii de servicii indirecte cu activitatea curentă. Firmele din Iași pot deconta cheltuieli privind echipamentele de protecție medicală, inclusiv materiale de dezinfecție pentru protecția împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2. Firmele din Iași au primit granturi în valoare de 132 de milioane de lei, în Măsura 2.