Se pun bazele unui resort cu apă termală la Iași. Patronul de la Elytis a cumpărat hectare întregi și vrea să readucă Băile Strunga la viață – FOTO/VIDEO

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 15 mai 2024

Dumitru Constantinescu vrea să pună bazele unui resort cu apă sulfuroasă la Iași, iar în acest sens a cumpărat Băile Strunga. Mai multe persoane din administrația locală a comunei Strunga au precizat pentru BZI că noul proprietar a luat deja probe de apă, pentru a fi sigur că aceasta are proprietăți terapeutice.

Patronul de la Elytis vrea să investească în Băile Strunga

Localnicii și administrația locală vor ca Dumitru Constantinescu să investească în Băile Strunga, pentru că asta ar ajuta la dezvoltarea comunei și ar crea noi locuri de muncă.

„Băile au fost cumpărate de Dumitru Constantinescu, cel care are mai multe afaceri în domeniul medical. Le-a luat de la moștenitorii boierului Manolescu, dar nu știu prețul, fiind un privat, prețul a confidențial. Au fost luate probe pentru apă, să se stabilească cât de sulfuroasă e apa. Sperăm să construiască ceva, ar ajuta foarte mult comunitatea”, a declarat Ioan Agafiței, viceprimarul comunei Strunga, județul Iași.

„Era foarte frumos. Aleile erau văruite roată înconjur, flori peste tot, dacă rupeai o floare, cred că te împușcau. Acum, se investește numai în crâșme, mă mir cum de nu s-a gândit niciun chiabur să investească aici. A cumpărat și pădurea, nu te mai lasă nici să mergi la cules de leurdă. S-a dărâmat tot, nici nu se mai cunoaște unde au fost băile. Toate femeile din sat lucrau la băi, la bucătărie, și eu am lucrat aici. Acum, tot e paragină, nu se face nimic”, a povestit o localnică.

Afaceristul Dumitru Constantinescu nu a dorit să precizeze la ce preț a cumpărat stațiunea Strunga, cert este că, în anul 2017, proprietarii cereau un milion patru sute de euro pentru teren.

„Da, le-am cumpărat, dar asta înainte de pandemie, sunt vreo 6-7 ani de atunci. Momentan, nu am planuri, cred că primarul și cei din comună și-ar dori să investesc acolo. Prețul nu pot să vi-l spun, este confidențial”, a declarat Dumitru Constantinescu.

Stațiunea balneară a ajuns în ruine după căderea comunismului

Băile Strunga datează încă din anul 1812, fiind înființate datorită celor 16 izvoare cu ape minerale şi sulfuroase din zonă și întinzându-se pe 23 de hectare. La sfârșitul anilor 1800, Băile Strunga au fost cumpărate de familia de boieri ieșeni Manolescu. Stațiunea balneară a suferit mari distrugeri în Primul Război Mondial, fiind refăcută în anul 1930. Și în cel de-Al Doilea Război, Băile Strunga au fost aproape distruse din nou, stațiunea balneară cunoscând o perioadă înfloritoare în comunism.

„Era o frumusețe, veneau aici, în stațiune, și persoane din Franța. Era o frumusețe în parcul ăsta, te plimbai pe alei, erau numai trandafiri, numai panseluțe, o frumusețe. Localnicii erau angajați acolo, lucrau la bucătărie, spălătorie, unii munceau la curățenie, făceau curățenie prin parc. Tot oamenii de aici au dărâmat tot ce a fost în stațiune, a fost o bătaie de joc. Aici, era cum e la Iași, la Purcica, în pădure erau fântânile cu apă cu sulf, veneau zeci de mii de persoane în timpul verii, era plin parcul ăsta, eu știu, că aici am crescut”, a declarat unul localnic din Strunga.

La Strunga, se putea face atât tratament profilactic, cât și curativ, pentru afecțiuni reumatismale, ale tubului digestiv, boli hepatice, afecțiuni ORL și respiratorii. Stațiunea era înconjurată de o pădure de stejari care făceau cadrul să fie unul idilic. Din fosta stațiune, care odată era înfloritoare, au mai rămas doar ruine.

„Era o stațiune drăgălașă, nu cu o capacitate foarte mare, dar cu băi foarte înzestrate, băi sulfuroase. Totul era foarte bine amenajat. Când eram eu tânără, se trimiteau tinerii pe perioade foarte scurte și dădeau consultații acolo, era foarte bine, lumea foarte mulțumită. Erau detașați în special medici tineri, dar și cei în vârstă cereau, deoarece se tratau și ei acolo”, a declarat prof. dr. Rodica Chiriac, unul dintre medicii care au oferit consultații în cadrul Băilor Strunga.

După căderea comunismului, în anul 1995, Manoil Manolescu, descendent al lui Nicolae Manolescu, a cerut în instanță retrocedarea Băilor Strunga, lucru pe care l-a și obținut. În urmă cu 6 ani, au fost cumpărate de afaceristul Dumitru Constantinescu, proprietarul Spitalului Elytis.