Se majorează valoarea tichetelor de creșă. Câți bani în plus vor primi părinții de la 1 aprilie
Se majorează valoarea tichetelor de creșă. Acestea vor crește cu 20 de lei începând din această lună. Tichetele de creșă se acordă în fiecare lună tuturor angajaților care nu beneficiază de concediu și de indemnizația pentru creșterea copilului de până la doi ani, respectiv de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap. Iată câți bani în plus vor primi părinții de la 1 aprilie.
Se majorează valoarea tichetelor de creșă
Tichetele de creșă sunt acordate, la cerere, angajaților din sistemul privat și de stat. De la 1 aprilie intră în vigoare majorarea valorii tichetului de creșă cu 20 de lei, astfel că va ajunge la 640 de lei lunar.
Tichetele pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul. Tichetele de creșă se distribuie salariaților, lunar, pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, precum și pentru cei cărora li s-a instituit tutela.
Pentru a beneficia de tichete de creșă, părinii trebuie să pregătească un dosar cu mai multe documente precum: cerere pentru acordarea tichetului de creșă; actul doveditor eliberat de creșa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul; documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, în cazul copilului adoptat; documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare; declarație pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
Ce se întâmplă cu indemnizația de creștere a copilului
Indemnizația pentru creșterea copilului în 2024 va suferi modificări. Potrivit unei măsuri de ultim moment luată de Guvernul României, indemnizația lunară pentru crșeterea copilului se va majora din această primăvară, la fel și alte ajutoare de la stat.
Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.
Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut pot depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere.
Persoanele care obțin venituri în perioada în care pot beneficia de concediul pentru creșterea copilului au dreptul la un stimulent de inserție. Se referă la părinții care se întorc la muncă înainte sau după ce copilul împlinește 6 luni. Stimulentul de inserție se acordă în cuantum de 1.576 de lei, dacă persoanele obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni sau 1 an în cazul copilului cu dizabilități.
Suma se acordă lunar până când copilul împlinește 3 ani. După încheierea concediului pentru creșterea copiilor, părinții care obțin venituri supuse impozitului se pot bucura de stimulentul de inserție în valoare de 683 lei.
Această facilitate financiară reprezintă un suport semnificativ pentru acei părinți care, după perioada dedicată îngrijirii copilului, decid să revină la activitatea profesională. Indemnizația lunară nu se cumulează cu stimulentul de inserție.